Hajdú-Bihar

2012.08.02. 09:13

Mályiné példáját látva törvénymódosítást ajánl

Polgár, Folyás - Tóth József polgármester javaslata a méltányosság és a szolidaritási alap.

Polgár, Folyás - Tóth József polgármester javaslata a méltányosság és a szolidaritási alap.A folyási polgármester zuhanása címmel közöltünk cikket. Az írás Mályi Lászlónéról szól, aki 18 éven át volt Folyás település polgármestere, majd betegség miatt lemondott. Azóta helyzete egyre kilátástalanabb.

Cikkünkre Tóth József, Polgár város polgármestere levéllel reagált. Abszurditásnak tartja, hogy ilyen előfordulhat,szerinte Mályiné sorsa rávilágít egy létező problémára. Különösen ott van ennek valós veszélye, írta, ahol hiányzik, vagy kevésbé van jelen, - a korábban egymással választásokon küzdő közéleti szereplőkben - az egymás iránti tisztelet és szolidaritás. Ezért azt javasolja, hogy „a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége vizsgálja meg a polgármesterek nyugdíjba vonulásának körülményeit, s tegyen egy nagyobb megélhetési biztonságot jelentő (vagy a kiszolgáltatott élethelyzetet megakadályozó) törvénymódosítási javaslatot. Különleges élethelyzetekre indítványozza a méltányossági elbírálás lehetőségének alkalmazását.

Kezdeményezem, hogy a TÖOSZ hozza létre a Polgármesterek Szolidaritási Alapját… a nehéz helyzetbe került polgármesterek anyagi megsegítésére. … Felhívással fordulok valamennyi polgármester kollégámhoz, hogy támogassa a kezdeményezést: évente, - egy munkaórára eső polgármesteri fizetéssel/tiszteletdíjjal - járuljunk hozzá a Polgármesterek Szolidaritási Alapjához” – olvasható Tóth József levelében.

 

A polgármester is csak ember…

A folyási polgármester személyes sorsa (kilátástalan élethelyzete) rávilágít arra az abszurditásra, amely fejlett demokráciákban nem, de a mi kis hazánkban sajnos előfordulhat. Most Mályi Lászlónéval esett meg, aki a helyi közösség akaratából és felhatalmazásával 18 éven keresztül szolgálta a települését. Ő is egy közülünk, ő is polgármester, - Gyöngyi a mi kollégánk. Egymás sorsáért morális felelősséggel is tartozunk, ezért most szólni kell. Személyes sorsa rávilágít egy létező problémára.  

Különösen ott van ennek valós veszélye, - Folyás település ebből a szempontból nem egyedi, - ahol nincs meg a településen belüli egyetértés, a felülemelkedettség, az emberi humánum. Ahol teljesen hiányzik vagy kevésbé van jelen, - a korábban egymással választásokon küzdő közéleti szereplőkben - az egymás iránti tisztelet és szolidaritás. Sok példa van erre is. A háromezer-kétszáz polgármesterből bármelyikünk, ma még stabil egzisztenciával bíró településvezető is lehet a következő.

A fentiek okán is:

  • Javaslom, hogy a TÖOSZ vizsgálja meg a polgármesterek nyugdíjba vonulásának körülményeit, s tegyen egy nagyobb megélhetési biztonságot jelentő (vagy a kiszolgáltatott élethelyzetet megakadályozó) törvénymódosítási javaslatot. Különleges élethelyzetekre indítványozza a méltányossági elbírálás lehetőségének alkalmazását.
  • Kezdeményezem, hogy a TÖOSZ hozza létre a Polgármesterek Szolidaritási Alapját, amelyre befizetéseket gyűjtve, felajánlásokat fogadva, támogatásokat kérve teremtődjön meg az egyedi esetekre vonatkozóan a nehéz helyzetbe került polgármesteri sorsok anyagi megsegítése.
  • Indítványozom, hogy a TOÖSZ elnöksége a következő ülésén vegye napirendre a kezdeményezésemet, fogadókészség és pozitív döntés esetén bízzon meg az elnökség egy szakmai előkészítő csoportot a kezdeményezés részletes kimunkálására.
  • Felhívással fordulok valamennyi polgármester kollégámhoz, hogy támogassa a kezdeményezést. Felvetem, hogy évente, - egy munkaórára eső polgármesteri fizetéssel illetve egy ezzel arányos tiszteletdíjjal - járuljunk hozzá a Polgármesterek Szolidaritási Alapjához.
  •  

    Polgár, 2012. augusztus 01.

    Tóth József – polgármester

     

    Előzmény:

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!