Hajdú-Bihar

2011.11.14. 15:05

Ösztöndíjrendszer: Nem elég, ha jól tanul a gyerek

Debrecen - Az ösztöndíjrendszer a szülők jövedelmét is figyelembe veszi.

Debrecen - Az ösztöndíjrendszer a szülők jövedelmét is figyelembe veszi.

Felháborodását fejezte ki egy olvasónk, amiért középiskolába járó, kitűnő tanulmányi eredményt produkáló fia nem kapta meg az önkormányzat ösztöndíját (havi 5 ezer) forintot, arra hivatkozva, hogy a szülei egy bizonyos összeg fölött keresnek.

Mi köze a gyerek tanulmányi eredményének a szülők fizetéséhez? – kérdezte.

Több feltétel együttes fennállása szükséges a tehetséges tanulók támogatására való jogosultság megállapításához, méltányosság gyakorlására pedig a jogszabály nem ad lehetőséget – tudtuk meg dr. Csanády Edittől, a debreceni polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetőjétől.

Versenyek

– A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi törvény helyi szabályainak végrehajtásáról szóló rendelete előírja, hogy a támogatás iránt benyújtott kérelmek elbírálása során a gyermekek tanulmányi eredményén túl vizsgálni kell a család egy főre jutó havi jövedelmét, mely nem haladhatja meg a nyugdíjminimum 200 százalékát (2011-ben az 57 ezer forintot) – részletezte Csanády Edit.

A támogatás további feltételeként jelölte meg a tanuló valamilyen versenyen elért sikeres szereplését (országos tanulmányi verseny döntőjében 1-10. hely; illetve nemzetközi vagy országos szakszövetségi sportverseny vagy diákolimpia, művészeti verseny 1-6. hely).

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!