Hajdú-Bihar

2011.10.21. 12:45

A tiszta víznek minden cseppje érték - Ellenőrző kutakkal vizsgálják a vízminőséget Hajdúdorogon

Hajdúdorog - Hajdúdorog Városa az elsők között lépett, hogy egy régen felszínen lévő környezetvédelmi problémát orvosoljon. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv, Környezet és Energia Operatív Programjából több mint 46 millió forint EU támogatást nyert el arra a célra, hogy a térség felszín alatti vízkészletének védelmére 2011 év végére egy korszerű monitoring rendszer épüljön ki.

Hajdúdorog - Hajdúdorog Városa az elsők között lépett, hogy egy régen felszínen lévő környezetvédelmi problémát orvosoljon. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv, Környezet és Energia Operatív Programjából több mint 46 millió forint EU támogatást nyert el arra a célra, hogy a térség felszín alatti vízkészletének védelmére 2011 év végére egy korszerű monitoring rendszer épüljön ki.

Nemcsak globális feladat, hanem Kelet-magyarországon stratégiai jelentőségű kérdés az ivóvíz minőségének ellenőrzése. A hajdúság északi területének számottevő bővizű folyója nincs, a kistérség és tágabb környezete vízben szegény területnek számít. Felszín alatti vizeink minősége még általában kedvező, ugyanakkor a talajvizek, azaz az első vízadó réteg vizei már több helyen szennyezettek.

Hajdúdorog vizét 4 darab nagymélységű ivóvíztermelő kút adja, a kutak mélysége egyenként meghaladja a 100 métert. A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság nyilvántartása alapján a Hajdúdorogi vízbázis sérülékenynek minősített, ezért gondoskodni kell a biztonságba helyezéséről. Ennek első lépéseként a szakemberek feltérképezték a vízbázis felszín alatti szerkezetét és ellenőrizték időbeli változásait. 2010 év elejétől folyamatosan kiépült egy 9 kútból álló monitoring rendszer, mely segítségével beazonosíthatóak azok a körülmények és hatótényezők, amelyek a vízbázis elszennyeződéséhez vezethetnek.

A vizsgálati eredmények gyors és hatékony beavatkozást tesznek szükségessé. A szennyeződések, elsősorban vas, mangán, ammónia, és határérték közeli mennyiségben arzén a felszínközeli első víztározóban: a talajvízben már szétterjedtek, bár eloszlásuk közel sem egyenletes. Vannak jobban szennyezett gócok és találhatók viszonylag steril területrészek is. A vizsgálatok kimutatták, hogy 50 év alatt a felszínközeli szennyeződés eléri az ivóvizes rétegeket is, ezért meghatározták a vízmű védőterületének pontos határait. A védőterületen bizonyos tevékenységek nem, vagy csak korlátozottan végezhetőek. Többek között az ivóvízkutak környezetében korlátozni kell a műtrágya és vegyszer használatot, híg és szervestrágya szántóföldekre való kijuttatása csak a vonatkozó jogszabályokban meghatározott módon lehetséges. A védőterületen lévő elhagyott tanyasi kutakat fertőtleníteni szükséges, az állattartó telepekre a legszigorúbb környezetvédelmi előírásokat kell alkalmazni, ellenkező esetben az állattartás megszüntetése szükséges.

A kiépített figyelőhálózat működését a vízmű szakemberei folyamatosan ellenőrzik a jövőben is. Törekedni kell a védelmi intézkedések betartására és betartatására, csak így biztosítható a Hajdúdorogi vízmű megbízható és tartós működése, a lakosság növekvő vízigényének biztonságos kielégítése. Városunkban az ivóvíz minden cseppje érték, megőrzéséért az első lépést sikeresen megtettük.

A beruházás eredményeiről és a védőterületen bevezetendő intézkedésekről bővebb információt kaphatnak a Polgármesteri Hivatalban illetve a Hajdúdorog honlapján a http://www.hajdudorog.hu/europai-unios-palyazatok oldalon.

Projekt adatok:

Kedvezményezett Hajdúdorog Város Önkormányzata

Kivitelező Geokomplex Kft. 3525 Miskolc József A. u. 59.

+36 46 345-000

Projekt menedzsment Hatvani Területfejlesztési Iroda Kft.

3525 Miskolc, Dózsa Gy. u. 32.

+36 30 45-66-003

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!