Hajdú-Bihar

2011.09.23. 09:08

A biomassza erőműveké a jövő

Debrecen - A Unió 10 régiója közösen keresi a megújuló energiafelhasználás lehetőségét.

Debrecen - A Unió 10 régiója közösen keresi a megújuló energiafelhasználás lehetőségét.

Az egri Eszterházy Károly Főiskola tanszékvezető docense, dr. Kovács Tibor németországi ösztöndíjasként figyelt fel a gazdaságilag amúgy kevésbé jelentős Szász-Anhalt tartomány vezető szerepére a megújuló energiák felhasználásában, melyben európai viszonylatban is élen jár. Ebből született egy közös program, amihez uniós támogatást kerestek és találtak, így született meg a RUBIRES (Vidéki biológiai erőforrások) elnevezésű, 5 ország 10 térségére kiterjedő projekt. A 2009-ben elindított program egyik kiemelt témája a biomassza felhasználási lehetőség, melyről e héten Debrecenben tartottak kétnapos eszmecserét mintegy félszáz hazai résztvevővel.

Egymást segítve

Az idei év végéig tartó együttműködésben Németország négy keleti tartománya mellett osztrák, szlovén és olasz partnerek vesznek részt megosztva tapasztalataikat a saját terveik megvalósítása előtt álló tagokkal. Debrecenből az Euro-Régió Ház Kft., a mostani összejövetel házigazdája csatlakozott a projekthez, melyben a külföldi partnerekkel összehangoltan végeztek elemzést a megtermelhető megyei biomassza mennyiségről, s ehhez dolgoztak ki fejlesztési stratégiát, valamint felmérték a lehetséges szereplőket. Ennek alapján a programtól függetlenül ebben az időben tervbe vett Debreceni Bioerőműnek az uniós projekthez kapcsolását végezték – mondta el a kft. által felkért szakértő, dr. Tomor Tamás. Ennek eredményeként elkészültek Hajdú-Biharra vonatkozó fejlesztési dokumentumok.

Bioerőmű Debrecenben

Az uniós és ehhez kapcsolódva a magyarországi energiastratégia hosszútávú kidolgozása folyamatban van, s amint megszületik, a debreceni biomassza erőmű is zöld utat kaphat. Eszerint, ahogyan arról korábban már lapunkban is beszámoltunk a szeméttelep és a szennyvíztisztító közelében épülne meg egy 50 megawattos bioerőmű, amely mezőgazdasági melléktermékeket használna fel tüzelőanyagként. Kisebb részben zöldáramot, nagyobb hányadban hőt termelne, amit a távfűtésben hasznosítanának. Mint arról a megvalósítására létrejött Debreceni Energetikai Centrum Kft. ügyvezetője, Tóth Sándor elmondta, már az összes engedély birtokában vannak, mindössze a kiserőművi hiányzik. Amennyiben elfogadják a magyar energia koncepciót, és tisztázható a megépítéséhez szükséges forrás eredete, úgy azonnal megkezdődhet majd a tervezés és kivitelezés.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!