Hajdú-Bihar

2011.08.15. 13:54

Magyarok voltak, állampolgárok is lettek

Nyíracsád – Bensőséges ünnepség keretében dr. Nagy János polgármester előtt hárman tették le az állampolgári esküt Nyíracsádon.

Nyíracsád – Bensőséges ünnepség keretében dr. Nagy János polgármester előtt hárman tették le az állampolgári esküt Nyíracsádon.A Nyíracsádhoz tartozó Asszonyrészen élő Nagy Pál bútorkereskedő, felesége Ildikó és fiuk Róbert 2002-ben települtek át Szatmárnémetiből Magyarországra. Tulajdonképpen hazaköltöztek, hisz a nagyszülői gyökerek itt sarjadtak hazánkban. Ennek ellenére nem volt könnyű dolguk, hisz román állampolgárok voltak, a honosítási kérelem elbírálása pedig hosszú folyamat. 

– 2011-től lépett életbe a kedvezményes honosítási eljárás, ahol a kérelem pozitív elbírálásához elegendő Magyarországon élő, magyar állampolgárságú felmenőket igazolni. Így Nagy Pál és családja is azonnal megkapta az állampolgárságot – tudtuk meg Zilahi Józsefné anyakönyvvezetőtől.

Esküt tettek

A meghitt és igencsak megható ünnepségen először Haller Patrícia tolmácsolásában Tamás István „Tiéd ez az ország” című versét hallgatták meg, majd a Szózat sorai szólítottak rendületlen hazaszeretetre. Ezt követően dr. Nagy János polgármester előtt tettek állampolgári esküt. Bár Nagyék 9 éve élnek Magyarországon, és mindig is magyarnak vallották magukat, a megható pillanatok csillogó cseppeket csaltak a szülők szemébe. Az immár magyar állampolgárságú magyarokhoz elsőként a polgármester intézett szívhez szóló gondolatokat.

- Kedves Zilahi Enikő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!