Hajdú-Bihar

2011.07.18. 23:44

Nyári Egyetem: Nehéz helyzetben is együtt

Debrecen - Múlt, jelen és jövő együtt a nyári egyetemen.

Debrecen - Múlt, jelen és jövő együtt a nyári egyetemen.

A kedvezőtlen gazdasági helyzetben sem változik a tanulók létszáma a nagy múltra visszatekintő Nyári Egyetemen. Ez évben is nagy számú, 180 külföldi hallgatót sikerül fogadni, több, mint 30 országból. Legtöbben Németországból érkeznek, de jönnek lengyelek is. A listán szerepel az USA, Olasz és Franciaország, de egzotikus országokból is lesznek hallgatók, például Indiából. Minden korcsoport számára adott az ismeretszerzés és nyelvtanulás lehetősége. Az idén a legfiatalabb hallgató 10, a legidősebb pedig 71 éves.

A nyári egyetem átalakulóban van. Olyan magasabb színvonalú és értékes programok létrehozása a cél, amelyek a tanulás mellett több élményt nyújtanak. Az egyetem a „megismerhetőséget” kínálja az Európán kívülieknek, határon túliaknak és diaszpórában élőknek is.

Tematikus kurzusokkal a Nyári Egyetemen

– A nyári egyetemek vonatkozásában korszakváltásról beszélhetünk – emelte ki dr. Jávor András, oktatási rektorhelyettes a hétfői sajtótájékoztatón. A nehéz gazdasági helyzet következtében kevesebb pénzből kellett gazdálkodni, így jövőre elsőrendű célként szerepel külső források igénybevétele is, és egy egészen más finanszírozási rendszer létrehozása. Fontos tényezőként említette még, hogy átalakulóban van az egypólusú nyári egyetem, azaz a nyelvi képzés mellett igény mutatkozik az úgynevezett tematikus kurzusok iránt is. A hagyományosnak tekinthető előadástípusok körében, érdekes, „modern” előadásokat tartanak, melyek a hagyományőrzés mellett a megújulást is szolgálják.

Szótárismereti vetélkedő a Debreceni Nyári Egyetemen

A föntieket támasztotta alá a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója, dr. Szaffkó Péter is, valamint a Károli Gáspár-egyetemmel való együttműködésről, a gyakornoki lehetőségek és a megduplázott ösztöndíjak számáról beszélt. Kiemelte még az ösztöndíjakat felajánló intézményeket, és az Akadémiai Kiadóval közösen szervezett vetélkedőt, melynek során a kiadó összes forgalomban lévő szótárával ismerkedhetnek meg a hallgatók.

HBN–PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!