Hajdú-Bihar

2011.07.11. 12:00

Már nem hívtak művészeket Hortobágyra, Szoboszlóra

Debrecen, Hortobágy, Hajdúszoboszló - Patinás alkotói műhelyek sorsa vált bizonytalanná a Cívis Hotels Zrt. csődjével.

Debrecen, Hortobágy, Hajdúszoboszló - Patinás alkotói műhelyek sorsa vált bizonytalanná a Cívis Hotels Zrt. csődjével.

Megalapításától kezdve nyolc évtizedig működött a hortobágyi alkotótábor, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Az idén azonban már nem fogtak kezükbe ecsetet a puszta festői. Csakúgy, mint a szoboszlói művésztelepen.

Ha nyár, akkor művészet: a forró évszakkal együtt kezdetét vette az alkotótáborok időszaka is. Megyénkben ugyancsak szép számmal találhatunk évről évre megszervezett alkotói műhelyeket. A hajdúböszörményi Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep az elmúlt szombaton kezdte immár 48. nyári időszakát, a derecskei Hajdú-bihari Grafikai Művésztelep pedig – a jövő hétfőtől kezdődően – 15. alkalommal nyitja meg kapuit.

Két nagy hírű, több évtizedes múltra visszatekintő műhely sorsa azonban bizonytalan, hiszen a közelmúltban csődbe ment Cívis Hotels Zrt. volt a fő támogatója, fenntartója. A Hortobágyi Nemzetközi Művésztelep, illetve az utóbbi időkben annak nyári kurzusaként működtetett hajdúszoboszlói Cívis Nemzetközi Művésztelep helyzetéről tájékozódtunk.

H. Csongrády Márta, a két alkotói műhely művészeti igazgatója érdeklődésünkre arról számolt be: a hortobágyi telep továbbra is él mint a bíróság által bejegyzett, működő civil szervezet, illetve alapítvány. Jelenleg azonban, mint az igazgató fogalmazott, pályázati források hiányában nem tudtak művészeket meghívni.

– A hortobágyi kolónia nyolcvan évig működött kisebb-nagyobb megszakításokkal, s egy-egy ilyen kihagyás, szünet után mindig megerősödve nyitotta meg kapuit újra és újra. Bízom, bízunk benne, hogy így lesz majd ezek után is! – tette hozzá reménykedve H. Csongrády Márta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!