Hajdú-Bihar

2011.07.19. 09:31

Fiatal muzsikusok szerte a világból Debrecenben

Debrecen - A Debreceni Egyetem büszke az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiájára.

Debrecen - A Debreceni Egyetem büszke az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiájára.

Mint azt hétfői számunkban hírül adtuk, megnyitotta kapuit a 11. Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiája. Különleges fuvolakoncerttel fogadták a közönséget a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán: klasszikus, romantikus, 20. századi és kortárs magyar darabokkal köszöntötték a világzenekar résztvevőit és a rendezvény mesterkurzusaira jelentkező hallgatókat – ismerteti a kar hétfői közleménye.

Büszke rá az egyetem

A 11. Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiájának megnyitóján dr. Duffek Mihály köszöntötte a vendégeket. A Zeneművészeti kar dékánja kiemelte: a rendezvény jól ismert zeneművész-tanárok közreműködésével, mesterkurzusokon ad lehetőséget a magyar és más országokból érkező fiatal zeneművészek számára a szakmai fejlődésre. Az idei kurzusokra 156 fiatal tehetséges zeneművész jelentkezett, köztük szép számmal külföldiek.

Éppen ezért is büszke a Debreceni Egyetem a nyári akadémiára. Ezt már dr. Gaál István, a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok elnöke hangsúlyozta köszöntőjében. Mint elmondta, magas színvonalú szakmai munkájával a debreceni zeneművészeti képzés hazai és nemzetközi hírnevét erősíti a rendezvény; akárcsak a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, amely immár harmadik alkalommal fogadja a nyári akadémia keretében a hallgatókat.

A Liszt-év apropóján

A zenekart Vásáry Tamás, a világhírű, Kossuth-díjas művész, és a tehetséges, ifjú karmester, Hámori Máté vezeti. A Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulója alkalmából rendezett Liszt-év apropóján az együttes – Kodály Zoltán Galántai táncok műve mellett – a nagy zeneszerző életművéből állította össze műsorát. A kéthetes felkészülés után a világzenekar Kecskeméten (július 25.), Debrecenben, a Kölcsey Központban (július 26.), Budapesten, a Városmajorban (július 27.), valamint a Párizsi UNESCO Központban koncertezik – derül ki dr. Vojtkó-Pék Ildikó, a kar tanulmányi ügyvivő-szakértője közleményéből.

HBN

Az idén kortárs küldetéssel

Az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiájának az idén az egyik célja, hogy megismertesse és megszeretesse a kurzuson résztvevőkkel a magyar kortárs zenét. A nyári hangversenyek koncertsorozat – mely immár hagyományosan a nyári akadémia kísérőprogramja – július 20-án, szerda este 20 órakor a klarinétgálával folytatódik a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Liszt-termében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!