Hajdú-Bihar

2011.06.30. 11:45

Még árra vár a dinnyésgazda

Aradványpuszta - Győri Lajos a tavalyi 43 hektár után idén már csak 20 hektáron termeli.

Aradványpuszta - Győri Lajos a tavalyi 43 hektár után idén már csak 20 hektáron termeli.

Miközben Győri Lajos aradványpusztai termelő azon izgul, hogy a hónap közepén (ekkorra érik be a görögdinnyéje eleje) a belföldi kilójáért kapjon legalább 50-60, a kamionosért (így nevezik a külföldre kerülő szállítmányokat) pedig 35-40 forintot, a debreceni piacon 150 forintért árulják a kereskedők az ízletes gyümölcsöt. Érdekes módon ugyanannyiba kerül a görög importból származó, mint az itthon előállított.

Megjelent a hazai

Oláh István debreceni kereskedő standján már a sárga- és a görögdinnyéből is hazai a kínálat.

- A görögből az import ára valahol 250 forint körül indult, és 200-nál csengett le, most meg már itt van a belföldi 150-ért - avatott be a részletekbe a férfi, aki a sárgadinnye kilójáért (mérettől függően) 199-250 forintot kért csütörtökön.

Azért fontos nevesíteni az időpontot, mert a gyümölcs ára így a szezon kezdetén még folyamatosan csökken, aztán megáll egy szinten és nem megy tovább. Rá is kérdeztünk, hogy ő vajon mit tippel, meddig mérséklődik a mostani szezonban a görögdinnye fogyasztói ára. "Szerintem a jelenlegi 150 forintról másfél-két hét múlva 100 körülre visszamegy, de majd kiderül" - fogalmazott sejtelmesen, miközben gondosan megigazgatta standján "hegyekben álló" friss gyümölcsöket.

Néhány méterrel odébb ugyancsak szép az áru, bár itt a görögdinnye tábláján származási helyként még Görögország szerepel. Az árus hölgy mondja is mindjárt, hogy ez még "eredeti", hiszen magyar majd csak augusztusban lesz. Nyilván úgy gondolta, hogy náluk, hiszen másutt már most is kapható hazai.

A hónap közepétől

Győri Lajos aradványpusztai gazdának majd csak a hónap közeptől lesz piacképes dinnyéje, de a békési kollégáktól érkező hírek kapcsán igencsak elkomorul a tekintete. Azt hallotta ugyanis, hogy tőlünk délebbre néhány napja még 70 forint volt a felvásárlási ára, mostanra azonban a felére zuhant.

- A tavalyi területnek idén már így is csak a felén dinnyézik a család, de ha ezt a csúfságot az árral megint eljátsszák velünk, jövőre csak öt hektárt tartok meg, és az út mentén magam árulom ki mind" - zohorált a férfi, akinek mostanság az a legnagyobb baja, hogy bár tövenként három-négy dinnye megkötött, többnyire csak egy maradt meg közülük.

- Nem tudom, hogy a fagy, vagy mifene, de a nagyja lement. Ezért aztán ha a belföldiért nem kapunk legalább 50-60, a kamionosért meg minimum 35 forintot, törölgethetjük a könnyeinket. Ezek azok az árak, ahol némi haszon még maradna rajta - tudtuk meg a gazdától, akinél az önköltség (lévén, szabadföldi termés) 600 ezer forint körül van, intenzív körülmények között azonban a ráfordítás akár egymillió forint is lehet.

HBN-PA

Dinnyeárak/kg

  • Görög (import): 149Ft
  • Görög (hazai): 150Ft
  • Sárga (hazai): 199-299Ft
  • Nem olyan borzasztó 

    Klára kosarában csütörtökön reggel minden volt, mi szem-szájnak ingere, megkérdeztem hát, hogy nem akar-e egy dinnyét is a hóna alá kapni.

    - Igazából nem olyan borzasztóan drága, de aki kicsit is jártas a piaci dolgokban, azt tudja, hogy érdemes egy-két hetet várni. Meglátja, a hónap közepén már kétszámjegyű árat olvashatunk majd a görögdinnye tábláján - mondta magabiztosan, majd elnézést kérve továbbsietett...

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!