Hajdú-Bihar

2011.06.14. 20:30

„Derecskén még ünnep a színház”

<p>Derecske - Kautzky Armand, Esztergályos Cecília, Koltai Róbert – néhány nagy színész, akiket a derecskei közönség nagy része sokáig csak tévében látott. Három éve azonban töretlen a helyi „színházcsinálás”, így különleges élményben részesülhet, aki bérletet vagy jegyet vált a művelődési központban bemutatott darabokra. Fegyverneki Gergő tudósítása.</p>

A színlapot elnézegetve úgy tűnik, mostanában az operett, vígjáték, krimi-vígjáték dívik a legjobban megfűszerezve egy túlvilági komédiával, melyet két szellemes felvonásban adtak elő evilágiaknak. A fajsúlyosabb tragédia vagy opera még várat magára.

Vidéken is lehet jó színházat csinálni

- A válságos idők miatt egyrészt elég pesszimizmus van így is az emberekben, másrészt pedig könnyed darabokkal igyekszünk minél több embert becsalogatni a színházba - adta indoklásul Fülepné Sipos Ilona igazgató, aki ideérkezése után rögtön észrevette a lehetőséget. - Azt gondoltuk, hogy ha szeretjük a színházat, akkor miért ne csinálhatnánk egyet Derecskén, amikor olyan jó társulatok vannak. Az apropót igazából az értékmegőrzés adta. Rengeteg darabot elkészítenek, egy idő után azonban sok feledésbe merül, és ez pazarlás. Miután a színházaknál is létrejött, hogy állandó tagságok helyett kisebb vállalkozások vannak, sikerült felvennünk a kapcsolatot a Körúti színházzal, ahonnan olyan neves színművészek érkeztek a városba, mint Koncz Gábor, Esztergályos Cecília vagy Kaucki Armand. Nagyon jó volt a produkciójuk. Hakni helyett valódi színházi élménnyel örvendeztették meg a Derecskét, mintha csak a saját kőszínházukban játszottak volna. Felbuzdultunk, hogy vidéken is lehet jó színházat csinálni - beszélt az ötletről az igazgatónő.

A 2011-es évad is tartogat meglepetéseket a derecskei színpadon

Eddig főleg könnyed zenés darabok voltak műsorra tűzve, de Fülepné Sipos Ilona szerint szemmel látható a közönség ízlésfinomodása, hiszen tavaly már az ország első karmestere, Kocsár Balázs vezényelt a derecskei színpadon telt ház előtt. A 2011-es évad is tartogat meglepetéseket: a közeljövőben Rékasi Károly érkezik a városba az önálló Wass Albert-estjével. A repertoár alakításába ugyanakkor bárki beleszólhat. A művelődési központ ugyanis az előzetes árkalkuláció után kibocsátotta kérdőíveit különféle színdarabok, színészek, rendezők felsorolásával, hogy a publikum maga válassza ki: mit akarnak a színpadon látni.

Derecskén még ünnep a színház

- A város ki van éhezve a színi előadásokra. Elég ehhez megnézni, hogy háromszáz fős a nagytermünk, és közel kétszázan bérletesek, de megpróbáljuk a fennmaradó helyeket is értékesíteni. Érkeznek érdeklődők Létavértesről, Újfaluból, Hajdúszoboszlóról, de még Debrecenben is jönnek bérelt buszokkal, holott ott van a Csokonai Színház. Derecskén még ünnep a színház. Megyeszékhelyeken már akár farmerben is lehet színházlátogatókat látni, kisvárosban azonban az emberek még kiöltöznek, előadás előtt elmennek fodrászhoz - árulta el Fülepné Sipos Ilona. Szerinte nem igaz, hogy a módosabb emberek kiváltsága a színházlátogatás. Rugalmasan kezelik a dolgokat, így egy tízezer forintos bérletet - amivel öt előadás tekinthető meg - részletfizetéssel is meg lehet venni, de árulnak előadásonkénti jegyeket is kétezer-ötszáz forintért.

- Sok olyan ember is áldoz a kultúrára, aki nem tehetné meg. Mégis eljönnek arra az egy-két órás darabra felüdülni, elfeledkezni a pénztelenségről, a munkanélküliségről. Minket is bánt, hogy nincsenek olyan pályázatok, ami segítségével egy-egy előadást jutányos áron tudnánk elhozni vidékre. A Beregszászi Színház Tóték című előadása volt egyedül ilyen, március 15-én. Nem a színészek tiszteletdíja a magas, az utazási költségük sokkal többe kerül, mert ilyenkor, éppen a minőségi előadás miatt, hozzák a díszletet az összes technikussal és jelmezessel együtt - részletezte az igazgatónő.

A gyerekekről sem feledkeznek meg derecskei színházban

Mindeközben a gyerekekről sem feledkeznek meg. A Dzsungel könyve, az Óz és a Kisherceg ő miattuk került a derecskei deszkákra, ráadásul ez a korosztály nem csak nézi, de alakítja is a helyi színházi életet: mára már komoly műhelyei alakultak ki a diákszínjátszásnak. Három csoportban közel kétszáz iskolás ismerkedik a színészmesterség fortélyaival, amit nemcsak a háromévente megrendezett nemzetközi diákszínjátszó fesztiválon mutatnak be nagy sikerrel, de gyakran a bérletes nézőket is meglepik fellépésükkel.

Fegyverneki Gergő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!