Hajdú-Bihar

2011.06.29. 08:20

A jó meggybefőtt fél egészség

Hajdú-Bihar - „A szatyorban ott lapul a kétdecis cserkó, a meggy árát bezzeg sokallja.”

Hajdú-Bihar - „A szatyorban ott lapul a kétdecis cserkó, a meggy árát bezzeg sokallja.”

„Befőttnek megy a teljes mennyiség. Mint régen, hiszen már nagyanyáink is meggybefőttel a kosarukban jártak beteget látogatni” - mondta tréfásan Fodor János, a hajdúdorogi Alföld 2003 TÉSZ igazgatósági tagja, amikor az idei meggyszezon alakulásáról érdeklődtünk nála. Ő egyébként úgy emlékszik, hogy utoljára 12 éve volt ilyen jó az ár.

Ez a normális…

A bihartordai Módos család 15 hektáron termeszt meggyet, de a családfő emlékezete szerint évek óta az idei az első olyan esztendő, amikor a gazda tényleg elégedett lehet a felvásárlási árral. Igaz, ehhez az is kellett, hogy a termés jelentős részét levigye a május eleji fagy. „Úgy számítom, hogy most a tavalyinak talán a harmada jön le az ültetvényről. Szemmel láthatóan kevesebb a termés, hiszen míg tavaly fürtökben állt az ágakon a meggy, most szólóban kelleti magát. Igaz, hogy most többért veszik át, de (a költségek ismeretében) azt kell mondjam, ez a normális” - véli Módos Imre.

Tokai Gábor őstermelő, akivel a debreceni piacon futottunk össze, érdekes megfigyelést tett. - A vásárlók gyakran kérik, hogy csak borítsuk bele a szatyrukba az árut. És néha tudja, hogy mit látok a szatyorban? Kétdecis cserkót meg jóféle cigit, de a meggyért sokallja a 350 forintot - zohorált a Gugyoritanyából érkezett gazda, hozzátéve, hogy hiába az idén a magasabb meggyár, a májusi fagykárok miatt mégse marad több a termelő zsebében.

Úgyis megveszik

Nagy Ernő debreceni kereskedő standján 369 forint szerepelt kedd reggel a meggy ártábláján, de a férfi szerint a magasabb ár nem hozta magával a kereslet csökkenését. „Van, aki frissen fogyasztja, de zömmel befőttnek viszik, és aki minden évben elrakja, az idén is megveszi” - fogalmazott.

A Parmen Kft. az idén tízezer tonna meggy felvásárlását tervezi. - A teljes mennyiségből magvalt meggybefőtt készül, és szinte kizárólag a német piacra megy. A külföldi patnerekkel nem volt egyszerű elfogadtatni a magas alapanyagárat, de végül belátták, hogy a jóval kevesebb termés indokolja ezt - mondta el a Naplónak Széll István ügyvezető igazgató. A cégnek két saját feldolgozója van (Nyírmeggyesen és Kokadon), és bérmunkában is dolgoztatnak. A cégvezető emlékeztetett, hogy az idén 220 forintos felvásárlási árral indult a szezon, ami ma már 260-280 forintnál jár.

HBN-PA

Marika néni kiszámolta

A hetvenes éveiben járó Marika néni évtizedek óta házilag készíti a befőtteket, de az idei meggyárak láttán már ő is elgondolkodott.

„350 forintjával számolva 4 kiló meggy 1400 forint, hozzá fél kiló cukor pedig nagyjából 150 forint. Ehhez hozzáadva még az üveg árát, meg az energia díját, egy 7 decis meggybefőtt házilag 270-310 forintból jön ki. Attól függően, hogy öt vagy hat üveggel főzök be ennyi meggyből.

A piacon láttuk

  • Aprószemű háztáji meggy: 250Ft/kg
  • Kisszemű élénkpiros: 319Ft/kg
  • Nagyszemű élénkpiros: 350Ft/kg
  • Debreceni fajta: 369Ft/kg
  • Érdi bőtermő fajta: 449Ft/kg
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!