Hajdú-Bihar

2008.04.10. 06:23

A Másik bolygó díszbemutatója az Apollóban

<p>Debrecen - A debreceni rendező, Moldoványi Ferenc Másik bolygó című dokumentum-játékfilmje - négy kontinensen forgatott drámai alkotása - a gyermekek sorsát vizsgálja bolygónkon. </p>

– Csütörtöktől már vetítik, a díszbemutatóját azonban hétfőn az Apolló moziban rendezik.
Moldoványi – akárcsak a Koszovó, gyerekek című, nemzetközi fesztiválokon nagy-nagy sikert aratott filmjében – a gyerekvilágon keresztül láttatja bolygónk átfogó morális válságát.

Négy földrészen játszódó hét története a kiszolgáltatottságról, az igazságtalanságról, az emberi felelősségről szól. Kongóban, Kambodzsában, Ecuadorban, Mexikóban gyerekrabszolgák, gyerekprostituáltak, gyerekkatonák mesélnek abszurd létezésükről, a maguk természetességével, mint akik nem tehetnek arról, hogy a világ márpedig ilyen.
A gyönyörűen fényképezett megrázó film a 39. Magyar Filmszemlén kategóriájában elnyerte a legjobb operatőr díját (Máthé Tibor), az Országos Diákzsűri pedig a Legjobb Dokumentumfilmnek járó fődíjjal jutalmazta.

Az Európai Filmvásáron jelentős nemzetközi érdeklődés volt tapasztalható a film iránt. (A Koszovó, gyerekek korábban számos nemzetközi elismerésben részesült.)
A hazai bemutatókra a főváros mellett Debrecenben és Pécsett kerül leghamarabb sor, az Apolló mozi csütörtöktől már vetíti is a filmet.
A szerző maga is szorgalmazta, hogy Debrecen legyen a film bemutatásának egyik első helyszíne, s reményei szerint sok iskolás, egyetemista látja majd alkotását, és képet kap arról, milyenné válhat bolygónk, ha ezen az úton halad tovább.

Az elkeserítő léthelyzetek, a reménytelen szegénység láttán megerősödhet bennünk: saját erőből reménytelen a sorsuk, nem tudnak talpra állni ezek a kifosztott, gyarmati sorba taszított országok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!