Helyi közélet

2014.12.30. 11:45

Csodás látvány, durrogás nélkül?!

Miskolc - Mit keresnek, mit kínálnak a miskolci „Nagytesco” melletti konténeres „óriási tűzijátékvásárban”?

Miskolc - Mit keresnek, mit kínálnak a miskolci „Nagytesco” melletti konténeres „óriási tűzijátékvásárban”?– A két kisebb, kettes kategóriás tűzijátékot a gyerekeimnek, ezt a hármasat pedig magunknak, nagy gyerekeknek vettem – avat be vidáman Orbán Ottó. Figyelmeztetjük, hogy amit vásárolt, nem feltétlenül gyerek kezébe való, de kiderül, a külön-külön társaságban szilveszterező fia már 20 éves, a lánya igaz, hogy még csak 16, de ott is felnőtt felügyelet mellett lövik majd ki a rakétákat. Ők maguk pedig, úgy huszadmagukkal, egy panzió udvarán élvezik majd a hangulatfokozó látványt, ahol nem kell attól tartani, hogy bárminek és bárkinek sérülést okoznának. Amikor pedig a „Cassiopea” és a „Drakula” közül kell választania, a csendesebbikre voksol, mondván, inkább látványosabb, színesebb legyen, ha lehet, ő szívesen lemond a záró durrogásról. Kérdezzük, talán korábban panaszkodtak a szomszédok?

– Ez már legalább a harmadik évünk, amelyiket tűzijátékkal köszöntünk, de még senki sem panaszkodott, jó lenne, ha így is maradna.

Venczel Vilmostól, a Shagma Pirotech Kft. vezetőjétől megtudjuk: 2003 decemberétől értékesítik a pirotechnikai termékeket. Eleinte talán féltek is tőle az emberek, de idővel – a válság éveit leszámítva – egyre fokozódott az érdeklődés, pláne, hogy a petárdákat 5 éve betiltották. A fiatalok körében a legkeresettebbek a „kis tűzijátékok”, a legkülönlegesebbek pedig azok, amelyeknél egyetlen gyújtás komplex látványt idéz elő. Az ár 1000 forintnál kezdődik, de van 20 ezres is, utóbbiból is legalább 50-féle. Az 1-es kategóriás termékeket 14, a 2-est 16, a 3-ast 18 fölöttiek vásárolhatják, illetve használhatják. A „kis tűzijátékok” (1-es és 2-es kategória) az év bármely szakában felhasználhatók, de a nagyobb hatóanyag-tartalmú rakéták csak szilveszterkor.

Biztos távolságban

Bár a csomagolásokon minden információ szerepel magyarul, majd’ mindegyikhez mellékelnek szóbeli tanácsokat is, különösen a különleges termékekhez. Például a „V” formátumot nyújtó tűzijáték az általában megkívánt 8 méternél nagyobb (10-15 méter széles) területet kíván, s nem árt arra is figyelni, nincs-e a közelben villanyvezeték. A komolyabb effekteknél jó 30 lépésnyi távolság szükséges, még akkor is, ha e minőséginél égő termék visszahullásával nemigen kell számolni. Jobban is élvezhető a látvány távolabbról, s nem árt, ha semmi sem pereg a nyakunkba.

Aki nemcsak a baráti társaságánál akar jó lenni, de a szomszédaival sem szeretne rosszban, az választhatja a kínálatban idén megjelenő csendesebb, gyermek- és kutyabarát, ötféle termék közül. Lényegük: robbanás nélkül, egyből színes csillagokat lőnek fel.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában