Helyi közélet

2011.10.24. 12:06

Vigyázzunk ősszel is az utakon!

Miskolc - A hazai időjárási körülmények között az ősz beállta, az idő hidegebbre fordulása nemcsak a természetben, de életünkben is egész sor mélyreható változást idéz elő. A megváltozott közlekedési feltételek próbára tesznek mindannyiunkat, gépjárművezetőket, gyalogosokat egyaránt.

Miskolc - A hazai időjárási körülmények között az ősz beállta, az idő hidegebbre fordulása nemcsak a természetben, de életünkben is egész sor mélyreható változást idéz elő. A megváltozott közlekedési feltételek próbára tesznek mindannyiunkat, gépjárművezetőket, gyalogosokat egyaránt.

Talán az őszi időjárási viszonyok között történő közlekedés során van leginkább szükség a másik közlekedő partnerrel szemben tanúsított előzékenységre, messzemenő toleranciára. A megváltozott közlekedési környezet váratlan helyzet elé állíthatja ajárművezetőket, éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási, és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérőek. - javasolja a B.-A.-Z. megyei RFK Kommunikációs Irodája.

Az eső áztatta, nedves, vizes, csúszós utakon a járművek féktávolsága jelentősen megnövekszik, ezért az autósoknak csökkenteniük kell a sebességet, növelni a követési távolságot. A gyalogosok pedig nagyobb körültekintéssel, megfontoltabban közlekedjenek, illetve lépjenek az úttestre. Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek egyik legjellemzőbb oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket.

Csúszós út és a romló látási viszonyok

Ebben az évszakban alegtöbb problémát az esőtől csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelőenfelkészítse járművét - és természetesen saját magát - ezekre a körülményekre.  Az őszi hónapokban a látási viszonyok gyakranrosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit - ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek.

Egyre nő a reggeli időszakokban a munkába menet ideje, ezért fontos,hogy korábban induljanak el otthonról. A reggeli késést, ne próbálják meg nagyobb sebesség megválasztásával behozni, ne bocsátkozzanak felesleges előzésekbe, ne zavarják meg a reggeli lassúbb, de egyenletesés biztonságos tempóban haladó forgalmat. Ősszel korábban sötétedik, a kerékpárosok szürkületben és sötétedésután is közlekednek járműveikkel. Ködös, borongós esős idő esetén romlanak a látási viszonyok, ezért a kerékpárok kivilágítása márkorlátozott látási viszonyok között is nagyon fontos!

Alapvető szabályok és tanácsok

Az alapvető szabályok és tanácsok betartásával minimálisra csökkenthető a balesetek kockázata még a kritikusabb őszi időszakban is:

- Alaposan vizsgáltassa át járművének műszaki állapotát!

- A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökkennek. Ne használjon 4 mm-nél kisebb mintázat mélységű gumiabroncsot, és fordítson különös figyelmet a gumiabroncsok levegőnyomására!

- Őszi időszakban a hidakon, felüljárókon és erdősávval védettútszakaszokon fokozottabban számolni kell az úttest csúszósságával. A száraz útszakaszról a vizes szakaszra való ráfutás ismertető jeleilehetnek az úttest felületének színváltozása, illetve a kerekek gördülése által okozott hanghatás növekedése.

- Esőben a járművezető által belátható távolság csökken. A levegő kevésbé átlátható a páratartalom miatt. A járművek körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolibbnak látszanak. A közlekedő járművek távolságát sokan túl-, sebességét viszont alulbecsülik.

Motorfékkel csökkentsük!

- Egyes utakon számítani kell arra, hogy az esővel együtt megjelenhetnek állati erővel vont járművek, mezőgazdasági gépek. Az említett járművek által felhordott sár csúszóssá teheti az utakat!

- Semmit ne csináljunk hirtelen! Haladásunk során a járműstabilitása jeges útszakaszra való ráfutáskor váratlanul megváltozik. Ebben az esetben minden hirtelen mozdulat a kormányon, féken, gázon tragédiához vezethet. Gázlevétellel és motorfékkel csökkentsük a sebességet!

- Különösen ősszel – amíg nem szokunk hozzá az új feltételekhez– a megváltozott perspektívát hibásan értékeljük: a dolgokat távolabbinak látjuk, mint a valóságban vannak. Ez elsősorban előzéskor vezethet veszélyes tévedéshez. Ráadásul ilyenkor a tárgyak belemosódnak a környezetbe, s nehezen észlelhetők. Az évszakváltás kapcsán gondoljunk erre is, és alkalmazkodjunk!

Befolyásoló tényezők

- A korai sötétedés, az évszakra jellemző esőzések, ködösödés,párásodás jelentősen befolyásolják a láthatóságot is. Éjszaka,korlátozott látási viszonyok között eltűnnek a színek, az árnyalatok,összemosódnak az alakok, nehezebb felmérni a távolságokat. Ilyen körülmények között még nehezebb észrevenni az úton, vagy az útszélén közlekedőket. Az őszi látási viszonyok távolságbecslésünket jelentősen befolyásolják. A pára, a köd, a még épphogy derengő napsütés erősen rontja ezt a képességet. Nem véletlen, hogy ebben az időszakban jelentősen emelkedik a gyalogos és kerékpáros elütések száma, azonban ezek a balesetek megelőzhetőek!

- Akár gyalogosról, akár kerékpárosról van szó, nagyon fontos,hogy rossz látási körülmények között jól láthatóak legyenek a közúti közlekedés során! Egy fényvisszaverő eszközzel ellátott gyalogos vagy a szabályosan kivilágított kerékpáros éjszaka már 130-150 méter távolságból is észlelhető, és ez jelentősen csökkenti a baleseti kockázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában