Nagyvilág

2010.07.15. 14:45

Szlovák kormány: a mentőmechanizmushoz csatlakozik, de a görögöknek nem hiteleznek

<p>A szlovák kormány jóváhagyta Szlovákia csatlakozását az euróövezeti mentőcsomaghoz, de Görögországnak nem adna hitelt.</p>

Az Iveta Radičová vezette jobbközép kabinet csütörtöki rendkívüli ülésén úgy döntött, csatlakozik a mentőmechanizmushoz. Az alapján az eurózóna az esetlegesen pénzügyi válsághelyzetbe kerülő tagországait segítené. A Robert Fico vezette előző szlovák kormány májusban már beleegyezését adta a mechanizmus kialakításához, amiért a jelenlegi koalíciós pártok - akkor még ellenzékből - élesen támadták. Most tulajdonképpen megerősítették a májusi belegyezést.

Szlovákia akkor csatlakozhat az euróövezeti mechanizmushoz, ha azzal a parlamentje is egyetért, Ivan Gašparovič ((gasparovics)) államfő pedig kézjegyével látja el az erről szóló dokumentumot. Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap együttműködésével 750 milliárd eurót különítenek el az euróövezeti államok esetleges megsegítésére. Ebből Szlovákiának 4,4 milliárdra kellene fedezetet szavatolnia.

A nemrégiben leköszönt Fico-kormány azt is támogatta, hogy Szlovákia hitelezzen Görögországnak. Radičová kabinetje azonban azt ajánlja a parlamentnek, hogy ezt utasítsa el. Az eurózóna országai kétoldalú szerződésekkel összesen 110 milliárd eurót adnának kölcsön Athénnak. A Szlovákiára eső rész körülbelül 800 millió volna.

Fico a Független Hírügynökséghez eljutatott csütörtöki sajtóközleményében hangsúlyozza, hogy Radičová "átverte választópolgárait. A kampány idején azt hazudta nekik, hogy nem támogatja a mechanizmust, ma mégis ezt tette, noha semmi és senki sem kötelezte erre" - olvasható a volt kormányfő állásfoglalásában. Fico a június 12-i választás előtt már nem akart érdemi döntést hozni az ügyben, mondván, ez az új kabinet és az új parlament feladata lesz.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!