Gavin Williamson az új brit védelmi miniszter

Gavin Williamson
Gavin Williamson - © Forrás: The Independent
London – Gavin Williamsont nevezte ki védelmi miniszterré csütörtökön Theresa May brit miniszterelnök. Williamson elődje, Sir Michael Fallon előző este jelentette be váratlanul lemondását, azzal az indokkal, hogy korábban a jelenlegi etikai normáknak “nem megfelelő magatartást” tanúsított.

Gavin Williamson eddig a Chief Whip tisztségét töltötte be. A brit parlamenti rendszer e sajátos hivatalának mindenkori vezetője felelős a jelenléti és a szavazási fegyelem fenntartásáért a kormánypárt alsóházi frakciójában, szankcionálási jogkörökkel. A tisztség betöltője egyben a kabinet tagja is.

Michael Fallon szerda este jelentette be lemondását. Theresa Maynek küldött levelében a volt védelmi miniszter azt írta, hogy az elmúlt napokban “számos állítás” fogalmazódott meg egyes alsóházi képviselőkkel kapcsolatban, és néhány ilyen állítás az ő korábbi magatartását is érintette.

Hozzátette, hogy a felmerült állítások közül sok hamis, de elfogadja, hogy a múltban nem felelt meg a fegyveres erőktől elvárt magas viselkedési normáknak, és mivel védelmi miniszterként ő is a brit fegyveres erőket képviselte a kormányban, e pozícióját felülvizsgálva lemond.

Michael Fallon, aki három és fél évig állt a védelmi minisztérium élén, nem részletezte lemondásának pontos okát, de a héten megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, hogy 15 évvel ezelőtt egy rendezvényen “nem helyénvaló módon” érintette meg egy újságírónő térdét.

Az újságírónő, Julia Hartley-Brewer annak idején kifogásolta Fallon viselkedését, de az ügyből végül nem lett botrány.

Az újságírónő Fallon lemondásának hírére reagálva közölte, hogy “bizarrnak és teljesen szükségtelennek” tartja a védelmi miniszter távozását a másfél évtizeddel ezelőtti ügy miatt, amelyért Fallon bocsánatot is kért.

Az utóbbi időszakban a londoni Westminster kormányzati és parlamenti negyedében azonban egyre több híresztelés kapott lábra sok más volt és jelenlegi képviselő és kormányzati tisztviselő múltbeli magatartásával kapcsolatban, és a felmerült vádak között nem egy esetben szexuális zaklatás is szerepel.

Ezek a vádak egyelőre nem nyertek bizonyítást, ám Andrea Leadsom, a törvényalkotási ügymenet irányításáért felelős kabinettag a héten a londoni alsóházban felszólalva “nagyon határozott fellépést” helyezett kilátásba azokkal a köztisztviselőkkel és képviselőkkel szemben, akikről bebizonyosodik, hogy szexuális zaklatást követtek el.

– MTI –


Sir Michael Fallon
London - Lemondott Sir Michael Fallon brit védelmi miniszter. Theresa May brit miniszterelnöknek küldött, szerda este nyilvánosságra hozott levelében Fallon azt írta, hogy az elmúlt napokban "számos állítás" fogalmazódott meg egyes alsóházi képviselőkkel kapcsolatban, és néhány ilyen állítás az ő ko...