Gamma-globulin védőoltást ajánlja az ÁNTSZ az ár- és belvízzel sújtott területeken a ferőzés megelőzésére

A tisztiorvosi szolgálat honlapja szerint ez az oltás többek között alkalmas a Hepatitis-A fertőzés megelőzésére, fokozza a legyengült szervezet védekezőképességet és azoknak is ajánlható, akik az antibiotikum kezelésre rosszul vagy nem reagálnak fertőzések esetén.

Eddig az ÁNTSZ már eljuttatott Borsod megyébe 1000 ml gamma-globulint, május 25-ig pedig újabb 1000 ml-t szállítanak ki.

A gamma-globulin védőoltást széles körben alkalmazzák a fertőzések ellen. Ez valójában az emberi vér fehérjéinek egyik, mesterségesen előállított csoportja.

Az oltás elsősorban a Hepatitis A vírus ellen véd, amely feltőzött széklettel terjed, és a környezeti hatásoknak hosszú ideig ellenáll. A szervezetbe bejutó Hepatitis-A vírus 15 és 50 (átlagosan 28) napos lappangás után okoz tüneteket. A beteg besárgul, általában belázasodik, étvágytalanná és elesetté válik, hányingere van és hasfájással küzd, a vizelete
sötét színűvé válik. Az esetek java részében a betegség enyhe lefolyású.

Rendkívüli körülmények között, például árvíz idején, nő a fertőződés kockázata, ezért a leginkább veszélyeztetetteknek, főleg a gyermekeknek, időseknek, krónikus betegeknek ajánlott ez a védőoltás. Nemcsak megelőzésnél hasznos a gamma-globulin, hanem akkor is, ha valaki már megfertőződött az A-vírussal.

Az ÁNTSZ közleménye szerint az Országos Epidemiológiai Központban van elegendő készlet a fertőzés megelőzésére illetve megállítására.