Friss hírek

2011.05.11. 20:03

A brit kormányfő is részt vesz a királynő történelmi írországi utazásán

<p>David Cameron brit miniszterelnök is elkíséri jövő heti történelmi írországi látogatására II. Erzsébet királynőt - jelentette be a kormányfő szóvivője szerdán. A szóvivő további részleteket biztonsági okokra hivatkozva nem közölt, ám emlékeztetett, hogy David Cameronnak ez lesz az első hivatalos látogatása Írországban egy évvel ezelőtti hivatalba lépése óta.</p>

II. Erzsébet és férje, Fülöp herceg május 17. és 20. között tesz hivatalos látogatást Írországban, az ír államfő meghívására. A Buckingham Palota korábbi tájékoztatása szerint a látogatás jelentőségét az adja, hogy Írország függetlenné válása óta nem járt brit uralkodó az országban. Legutóbb 1911-ben járt brit király Írországban, akkor II. Erzsébet nagyapja, V. György utazott Dublinba, épp egy évtizeddel azelőtt, hogy az ír sziget déli része 1921-ben kikiáltotta függetlenségét Nagy-Britanniától. Az északír-konfliktust 1998-ban lezáró Nagypénteki Egyezmény óta a királyi család több tagja is elutazott már Írországba, közte Fülöp herceg és a trónörökös, Károly herceg is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!