Friss hírek

2011.02.05. 17:38

Menedékjogot kér magának és múzeumának egy olasz férfi Németországban

<p>Elege lett a maffiafenyegetésekből és a kormányzat kultúrpolitikájából egy dél-itáliai múzeumigazgatónak, ezért levélben kért magának és intézményének menedékjogot a német kancellártól. Antonio Manfredi azt mondta szombaton: "Teljesen komolyan gondolom. Szó sincs arról, hogy valamiféle művészi húzásról lenne szó. Ha menedéket kapok, akkor összepakolom a holmim, a dolgozóimmal és a múzeum mintegy 1000 darabos gyűjteményével Németországba költözünk"- mesélte az elszánt férfi.</p>

A szóban forgó kortárs művészetek múzeuma Casoriában, egy Nápoly környéki kisvárosban áll. Szegény település, ahol magas a bűnözési ráta is. Manfredi évekig külföldön dolgozott, majd hazatért szülővárosába. 2005-ben nyitotta meg a múzeumot. "Valamit el akartam indítani ebben a halott városban" - indokolta hazatérését a férfi. Ám hamarosan darázsfészekbe nyúlt. A helyi alvilágról, a Camorráról szervezett kiállítást, valamint a bevándorlók beilleszkedési problémáiról. Életveszélyes fenyegetéseket kapott és a múzeumot is feldúlták.

"Sötét erők munkálkodnak a városban. Olyanok, amelyek nem akarnak változást, hanem a mostani helyzet fenntartásában érdekeltek"- mondta a férfi. "Nem kell, hogy egy állig felfegyverzett maffiózó megjelenjen itt, enélkül is világos üzenetet tudnak küldeni" - kesergett az igazgató. Manfredi azt is nehezményezi, hogy az állam nem támogatja. Mint mondta: semmi jóra nem számíthat az ember egy olyan kabinettől, amely még a világhírű Pompei városát is odadobja az enyészetnek. Az igazgató azt mondta: éppen azért menne Németországba, mert ez az egyetlen európai állam, ahol a kabinet nem faragott le a kultúrára fordítható összegekből.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!