Helyi közélet

2015.10.06. 18:47

Codecool: Programozókat programoznak Miskolcon

Miskolc - Codecool: sokat nyom a latba, hogy egy év múlva biztos, lesz munka.

Miskolc - Codecool: sokat nyom a latba, hogy egy év múlva biztos, lesz munka.

A digitális táblán programsorok, egy laikus számára akár kínaiul is írhatták volna. A mentor magyaráz, mi meg egy picit elvarázsolódunk, mintha nem is egy miskolci programozó iskolában, hanem a Google, vagy bármelyik IT munkahely irodájába csöppentünk volna.

A diákok lelkesen figyelnek, ők már tudnak olvasni a táblára kivetített sorok közt. Azt gondoljuk, könnyű nekik, ők az új generáció, akik – persze kis túlzással – programozóként születtek. Majd egyikük gyorsan rácáfol erre a feltételezésünkre, Székely Zoltán ugyanis elárulja, egy hónappal ezelőtt még azt gondolta, ő egy számítástechnikai analfabéta.

Egyetem mellett

„A Facebookon olvastam, hogy indul a Codecool, és hiába nem értettem az informatikához, úgy voltam vele, meg tudom tanulni” – meséli lapunknak a 24 éves fiatalember. Ő az egyetem mellett – ahol közgazdaságtant tanul – végzi ezt az iskolát, azt mondja, nem nehéz összeegyeztetnie a két tanulást.

„Szeptemberben kezdtem a programozással ismerkedni, most azt mondhatom, már nem áll távol tőlem. A mentorok segítenek mindenben, figyelnek a diákok igényeire” – teszi hozzá. Persze Zoltánnál az is a Codecool mellett szólt, hogy egy év után garantáltan programozói munkát kapnak a diákok.

Ez győzte meg Vas Richárd Rolandot is, aki 20 éves, Budapesten él, de most 18 hónapra – amíg a képzés tart – ideköltözött Miskolcra. „Mehettem volna fővárosi egyetemre is, de azzal csak diplomát kapok, munkát nem. Érettségi után hallottam arról, hogy indul majd ez a miskolci képzés, de egy évet várnom kellett. Addig is elvégeztem egy webmester OKJ-s tanfolyamot, a középiskolában is tanultam programozást, így az alapok megvoltak, de azért itt már most sok újat tanultam” – meséli. Amikor a motivációról kérdezzük, elárulja, érdekli is az informatika, de az sokat nyomott a latba, hogy egy év múlva biztos, lesz munkája.


18 hónap alatt jutnak informatikai ismeretekhez a Codecool iskola tanulói Miskolcon. 45 tanulóval indult az évfolyam, jellemzően a 20–25 éves korosztály vesz részt a képzéseken. Felvételi követelmény volt az érettségi és az angol­tudás. Ez azért volt fontos, mert az elektronikus tananyagot angolul kapják meg a diákok. | Fotó: Ádám János


Erre az iskola mellett garancia az is, hogy az infokommunikációs szektorban 20 ezres a munkaerőhiány. „Egyre több olyan eszköz vesz minket körül, amely valamilyen szoftver segítségével fut, ehhez pedig programozókra van szükség” – ezt már Boda József mondja, a Codecool egyik alapítója. Éppen ezért az ezen a területen jelentkező szakemberhiány nem csak hazánkra jellemző, sokkal inkább globális probléma.

Rövidebb idő alatt

Megtudjuk azt is, az egyetemekről évente 2000–3000 informatikus kerül ki, de az iparág olyan ütemben fejlődik, hogy ha 20 ezer kerülne ki, egy idő után az is kevés lenne. Ezt felismerve döntöttek úgy, hogy létrehozzák a Codecoolt, ahol koncentráltan, az egyetemi képzésnél rövidebb idő alatt – 18 hónap – tanulhatják meg a programozást az érdeklődők. Képzésük gyakorlatorientált, az alapítók és a mentorok is az iparágból érkeztek. Azt a tudást igyekeznek átadni, amit az ipari szereplők keresnek.

Boda József elmondja, jelenleg 45 tanulóval indult az évfolyam, jellemzően a 20–25 éves korosztály vesz részt a képzéseiken. Felvételi követelmény volt az érettségi és az angoltudás. Ez azért volt fontos, mert az elektronikus tananyagot angolul kapják meg a diákok.

Nem mérnökök

„Húsz évvel ezelőtt még komoly matematikai tudás kellett ehhez a szakmához, ma már úgy van felépítve, hogy nincs szükség mély matematikai ismeretre, így sokkal többen választhatják ezt a szakmát” – teszi hozzá.

Amikor azt kérdezzük, hogyan tudják gyorsabban átadni a tudást, mint az egyetemek, a válasza az: „Mi nem mérnököket képzünk. Az egyetemek széles körű ismereteket adnak, de ebből kevesebb idő jut a programozásra. De ott nem is ez a cél, hanem az informatikus mérnökképzés, amelynek egy része a programozás. Nálunk viszont fókuszáltan, programozókat képzünk”.

És persze nem elhanyagolható az sem, hogy az iskola utófinanszírozásos, másfél éven belül munkát kapnak a diákok, amiből később fizethetik ki a tandíjat. „Informatikai cégekkel való kapcsolataink révén gyakornoknak, vagy főállású munkatársnak ki tudjuk majd közvetíteni hallgatóinkat” – derül ki.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában