Helyi közélet

2013.03.15. 19:33

A Bodrogköz áram nélkül volt

Bodrogköz - Csütörtökön délelőtt 11 órakor elment az áram az egész Bodrogközben – tudtuk meg Oláh Krisztiántól, Cigánd polgármesterétől.

Bodrogköz - Csütörtökön délelőtt 11 órakor elment az áram az egész Bodrogközben – tudtuk meg Oláh Krisztiántól, Cigánd polgármesterétől.– A hirtelen jött hideg és a szél miatt kidőlt néhány villanyoszlop, azóta nincs áram az egész Bodrogközben – mondja Oláh Krisztián. – Ügyeletet állítottunk fel a polgármesteri hivatalban és folyamatosan jártuk a várost, hogy tájékoztassuk az embereket. Arra is felhívtuk a figyelmet, hogy a vízzel is takarékoskodjanak, mert áram nélkül a víztorony is leáll előbb-utóbb és el is fagyhat. A rendőrségtől fokozott járőrözést kértünk. Félő, hogy a hőszivattyúval működő házakban a fűtés is megáll, ami ebben a hidegben nagyon veszélyes lehet. Pénteken lapzártákig mindenesetre nem sikerült visszaállítani az áramszolgáltatást.

Aggregátort kaptak

– Csütörtökön este beszéltem az ÉMÁSZ illetékesével, akitől azt a tájékoztatást kaptam, hogy Zemplénagárd térségében szakadt le a rendkívüli időjárás miatt egy vezeték és Sárospatak környékén dőltek ki oszlopok – mondja Varga János Lajos, Bodroghalom polgármestere. – Mi is szenvedői vagyunk annak a helyzetnek, hogy Sárospatak és Zemplénagárd között az egész Bodrogközben nincs áram. Pénteken este már csak azzal biztattak,. Hogy jó, ha szombat estére lesz áram. Azt mesélik, a térségben van olyan hely, ahol több száz méter hosszan fekszik a vezeték a földön. Láttam nap közben autózva, hogy az oszlopokon dolgoznak a szakemberek, akik azt mondják, ilyet azelőtt még ők sem láttak. Pénteken estére ígértek nekünk egy aggregátort, azzal elindulunk a faluban és ahol lehet, ott feltöltjük megint a hűtőládák rendszerét. Szombat reggel pedig beállítunk egy aggregátort az iskolában, hogy megmentsük a gyerekeknek szánt lefagyasztott élelmiszereket.

Borzaszó a helyzet

A tiszakarádi Ungvári Józsefné, aki kicsit humorosan próbálta megközelíteni a helyzetet csütörtökön este.

– Az unokámmal gyertyafénynél ülünk az asztalnál, és kártyázunk – mondja Ungvári Józsefné. – Mondtam neki, hogy feküdjünk le, mert az ágy legalább melegít egy kicsit, hiszen nálunk sincs most fűtés. Délután itt volt a faluban az áramszolgáltató egy kocsija, kérdeztük, mikorra lesz megint áram, de nem tudták megmondani. Egy csomó embernek van fagyasztóládája, ami most kiolvad. Ki fogja ezt megtéríteni?

Ungvári József, Tiszakarád polgármestere elmondta, pénteken délután még mindig arra vártak, mikor lesz ismét áram a településen.

– Borzasztó a helyzet – mondta a tiszakarádi polgármester. – Olyan még a korábbi nagy havazások idején sem volt – amikor megközelíthetetlen volt közúton a falu és helikopterrel hordták a kenyeret –, hogy több mint egy napig nem volt áram a faluban.

Pénteken délutánra sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást Sárazsadányban, a Sárospatakhoz közelebb eső Bodrogolasziban viszonyt nem sínylették meg az áramkimaradást.

– Azon településeken volt áramkimaradás, ahol a vajdácskai ágról kapják az áramot – mondta Kovács József, Bodrogolaszi polgármestere. – Mi pár évvel ezelőtt rákapcsolódtunk a károlyfalvi hálózatra, így egyszerre két helyről is kapjuk az áramot, így a zsadányiaknál, akik Vajdácska felől vannak a hálózaton, nem volt áram, viszont nálunk rögtön belépett a károlyfalvi hálózat, így ez nem okozott gondot. Természetesen folyamatosan jártuk a települést és ahol rendellenességet észleltünk, szóltunk. Szerencsére egy-két fakidőlésen kívül semmi gond nem volt pénteken estig a településen.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában