Fokozott ellenőrzés eredményei

Akt.:
Miskolc – A hosszú hétvége alatt fokozott rendőri jelenléttel számolhattak a közlekedők Borsod-Abaúj-Zemplén megye közútjain is.

A TISPOL Operational Group éves ellenőrzési terve alapján a rendőrség 2014. június 6-án és 7-én fokozott figyelmet fordított az ittas vagy bódult állapotban járművet vezető személyek kiszűrésére.

A közúti kontroll Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsősorban a lakott területen belüli útvonalakra, ki- és bevezető valamint a gyorsforgalmi útszakaszokra terjedt ki. A végrehajtásban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztály, az Autópálya Alosztály Emőd, a Miskolci, a Kazincbarcikai, az Encsi, a Sátoraljaújhelyi, a Sárospataki, a Tiszaújvárosi, a Szerencsi, a Mezőkövesdi, az Ózdi és az Edelényi Rendőrkapitányság munkatársai vettek részt.

Az akcióban a B-A-Z. Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének munkatársai és az Országos Polgárőr Szövetség önkéntesei is közreműködtek.

Az akciót többek között indokolttá tette, hogy az alkoholfogyasztást követő járművezetés a közlekedésbiztonságot jelentősen befolyásoló tényező. Becslések szerint az Európai Unióban évente 10 ezer halálos áldozatot követel az ittas vagy bódult állapotban történő járművezetés.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei TISPOL ellenőrzés eredményei:

  • A két napos akcióban összesen 1375 gépi és 104 nem gépi meghajtású jármű vezetőjének ellenőrzését hajtotta végre a rendőrség.
  • 4 fővel szemben büntetőeljárást kezdeményezett a hatóság járművezetés ittas állapotban bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.
  • Ittas járművezetés szabályszegés miatt 2 fővel szemben szabtak ki a járőrök szabálysértési és 2 sofőrrel szemben közigazgatási bírságot.
  • 11 kerékpárossal szemben szabott ki a hatóság közigazgatási bírságot,
  • 24 esetben biztonsági öv használatának elmulasztása miatt kezdeményeztek a rendőrjárőrök közigazgatási eljárást, és vezetői engedélyt a helyszínen két esetben vettek el.

– Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság –