Magyarország

2010.10.08. 10:49

VÖRÖSISZAP - A Mexikói-öbölben alkalmazott technológiát vetik be a károk felmérésére

<p>A Mexikói-öbölben alkalmazott technológiával térképezik fel a katasztrófa sújtotta területeket Kolontárnál. A légi felvételeket várhatóan két-három nap alatt készítik majd el. Ezek alapján pontosan látni lehet majd, mely területek, és mennyire szennyezettek a vörösiszappal.</p>

Az országos katasztrófavédelem megbízást adott a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolának, hogy végezze el az ajkai zagytározó gátszakadása következtében vörösiszappal elárasztott területeken a károk légi felmérését. A gyöngyösi főiskola ugyanazokat a technológiákat veti be a feladat elvégzésre, melyeket már korábban is sikeresen alkalmazott a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa hatásainak térképezésében - mondta a Független Hírügynökségnek Bíró Tibor, a főiskola dékánja.

Hozzátette: a levegőből történő felderítés közben olyan speciális érzékelőkkel pásztázzák majd végig a katasztrófa sújtotta területeket, melyek alkalmasak a szennyezések térbeli eloszlásának megállapítására. Az úgynevezett multiszenzoros távérzékelési technikákkal nemcsak a szennyező anyagok, de azok koncentrációi is meghatározhatók. A technológia segítségével pontosan kimutatható majd, hogy a szennyezett területen hol kell feltétlenül talajt cserélni és hol lesz elegendő csupán a talajjavítás.

A főiskola lézertechnológiát is bevet, mellyel egy olyan pontos felszínmodell állítható elő, ami alkalmas a lerakódott iszap térbeli geometriájának megállapításra.

A feladatot két repülőgépről hajtják végre a gyöngyösi főiskola szakértői, az egyik Nyíregyházáról száll fel és a lézerszkennelést, míg a másik Siófokról indul és a hiperspektrális felméréseket végzi. Az elvégzett vizsgálatok segítségével a kármentesítés költségei minden eddiginél pontosabban megbecsülhetővé válnak. A kár nagyságnak mértékétől függően Magyarország európai uniós támogatást kérhet a kárenyhítéshez.

A kutatói teamben ott lesz többek között az USA-beli Galileo Group szakértője, aki részt vett a Columbia űrsikló roncsainak illetve a Katrina hurrikán kárainak felderítésében, a norvég Blom távérzékeléssel foglalkozó cég szakemberei, a horvátországi Split egyetemének kutatói, de az amerikai légierő is intenzíven érdeklődött a főiskola előtt álló feladat megoldása iránt.

Bíró Tibor hozzátette: a felmérés a repülési költség miatt több millió forintba kerül majd, a munkáért azonban nem kérnek pénzt.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!