Helyi közélet

2007.11.28. 17:10

Zöld mezőben mechatronika

<p>Miskolc - Zöld mezőben mechatronika. Az ipari park bővítése-fejlesztése-közművesítése hamarosan startol. Szerdán aláírták az együttműködési szerződést a partnerek.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/fejlesztesi-projektek/cn/boon-news-em_01-20070727-123756"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Fejlesztési projektek</B></A>&#160;<DIA alt="Aláírás a Mechatronikai Ipari Parkért 2007.11.28." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Al__r_s_a_Mechatronikai_Ipari_Park_rt_2007_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Aláírás a Mechatronikai Ipari Parkért 2007.11.28." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<a href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-mechatronika1_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a>&#160;<a href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-mechatronika2_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

A Pólus Program keretében Miskolc a Technopolisz szlogennel, az ebben megfogalmazott célokkal pályázott arra, hogy a meglévő ipari parkot bővítse-fejlessze. Mintegy 1,4 milliárd forintba kerül a zöldmezőn az útépítés, közművesítés. Kiemelt támogatást nyert el a város a kormánytól: 700 millió forintot. A másik felét a Miskolc Holding Zrt. állja.

A miskolci városházán szerdán írták alá azt az együttműködési megállapodást, amely arról szól, hogy a résztvevők a Miskolci Ipari Park bővítése révén „betelepítik” a Mechatronikai Ipari Parkot. (Mechatronika: „a gépészet, az elektronika és a számítógépes irányítás egymás hatását erősítő integrációja” – EU-definíció)

Ha ma jön

A sajtó előtt lezajlott aktust tájékoztató előzte meg. Halmai Gyula, a Miskolc Holding Zrt. elnök-igazgatója szólt az eddig megtett útról. Emlékezetett rá, hogy a Zsarnai piac területe és környéke több mint két éve nyerte el az ipari park címet. A bővítés-fejlesztés azért kell, hogy ha „ma jön a beruházni szándékozó, holnap hozzákezdhessen az üzem építéséhez.” Vagyis: rendelkezésére álljon az infrastruktúra. Hamarosan megkezdődik a bő 40 hektáros területen a munka, és tavasszal-nyáron már megtelepedhetnek ott a cégek.

Káli Sándor polgármester egyebek között azt hangsúlyozta, hogy a zöldmezős beruházások komoly támogatást kapnak attól a tudásbázistól, amellyel a Miskolci Egyetem rendelkezik. Patkó Gyula rektor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Miskolci Egyetemen – elsőként az országban – 15 éve honosították meg a mechatronika szakirányt. Itt volt az első mechatronika tanszék (a Bosch Tanszék), az első nanotechnológiai tanszék, és itt indult elsőként környezetvédelmi szakmérnöki képzés.

Remélhetőleg egymásra találnak a befeketetni vágyók, a város (egyetem) részéről a kínálatot felvonultatók és a (potenciális) dolgozók.

Az együttműködők, közöttük a Miskolc Holding, a Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt., az egyetem, gazdasági szervezetek nemcsak megteremtik a Mechatronikai Parkot, hanem hozzájárulnak eredményes működéséhez is. Az ipari park címet ugyanis nemcsak elnyerni lehet, hanem elveszíteni is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában