táborozás

2019.06.20. 11:00

Mi van, ha kitör a vakáció?

Ha tehetik, a nagyszülők mindig szívesen felügyelnek a gyerekekre, de idén sincs hiány táborokból sem.

Tajthy Ákos

A Végső család (balról): Vera, Ádám, Soma, Kata és Vanda

Fotó: Kozma István

Csak a napokban kezdődött el és még több mint tíz héten át tart az idei nyári szünet. A leghosszabb iskolai szünet a diákok körében óriási népszerűségnek örvend, a szülők számára viszont sokszor gondot jelent: hogyan oldják meg a gyermekek felügyeletét?

Van, ahol családon belül, nagyszülők, rokonok vigyáznak a gyerekekre, de népszerű megoldás az is – főként kertvárosokban, illetve lakótelepen –, hogy a közeli szomszédok egyfajta beosztás szerint egymás gyerekeit felügyelik. Illetve, bár jó részükért fizetni kell, népszerűek a táborok is.

A héten napvilágot látott hírek szerint ebben a szün­időben várhatóan több mint kétszáztizenötezer gyermek táborozik majd. A taborfigyelo.hu portál szerint 2019-ben a legnépszerűbb tábortéma a sport, míg az angol nyelvi és informatikai táborok holtversenyben a dobogó második fokát foglalják el. A harmadik helyre az egyre dinamikusabban előretörő készségfejlesztő táborok kerültek, míg őket a katonai és honvédelmi, majd a kalandtáborok követik a ranglistán.

– Érdekesség, hogy egyre több hazánkban a meghökkentő témájú vagy extrém tábor, amelyekre a kereslet is folyamatosan nő – mondta el Tóth Béla, a tematikus oldal vezetője.

Meghökkentő témák

Ennek megfelelően elérhető idén jobb agyféltekés rajztábor, szabadulószobás detektívtábor, okostelefonos animációs tábor, kangootábor, de foglalható agykontrolltábor vagy épp önismereti stresszoldótábor is.

Emellett pedig több önkormányzat is szervez kedvezményes árú vagy ingyenes tábort. A teljesség igénye nélkül Szirmabesenyőn például a helyi önkormányzat támogatásával indul képzőművészeti, ökológiai, hagyományőrző lovas, sport- és „testvértábor” kárpátaljai gyerekekkel közösen, Hernádnémetiben pedig egy sikeres pályázatnak köszönhetően százötven gyerek vehet részt napközis táborban. Végül, de nem utolsósorban idén is három turnusban várja a gyerekeket a miskolci perecesi nyári napközis tábor is.

Kíváncsiak voltunk arra is, olvasóink hogyan oldják meg a gyermekfelügyeletet. Krisztina például kérdésünkre elmondta, fiára, Benettre tízéves koráig elsősorban a nagyszülők vigyáztak, utána viszont, amikor ők nem értek rá, akkor a nagyobb nővére felügyelte.

– Most, hogy már tizennégy éves elmúlt, középiskolás lesz, már nem gond az sem, ha néhány órára egyedül marad otthon. Továbbra is sok időt tölt nagymamánál, ahol a kellemest a hasznossal összekötve a három és féléves unokatesójával játszanak, ami közben már ő vigyáz a kicsire – tette hozzá.

Ahány ház…

A Végső családban is sok időt tölt a három gyerek a nagyszülőknél.

– Nagyobbik lányunk, Vera táborozni is fog emellett, viszont mivel családi házban élünk és nagy kertünk van, a gyerekek szinte minden idejüket otthon töltik, itt ugyanis nagyon sok lehetőségük van a szabadidőt eltölteni. Van is ki vigyázzon rájuk, hiszen Vanda lányunk szerint, mióta tavaly megszületett a kistestvérük, Soma, anya folyamatosan nyaral itthon – mondták a szülők.

Noémi viszont azt mondta, Panni lánya többféle tábort is meglátogat idén.

– Kis túlzással táborról táborra fog járni júliusban és augusztus elején. Megy majd kézműveskedni, egy hetet lovastáborban tölt a Dunántúlon, és választott magának egy tánctábort is – mondta az édesanya, hozzátéve: ezt követően augusztusban pedig a nagyszülőkkel együtt mennek el egy családi vakációra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában