Friss hírek

2009.07.15. 14:24

Az állam szerepvállalását sürgetik a gazdaság élénkítése érdekében Tusnádfürdőn

<p>Az elmúlt években Magyarország stratégiai és taktikai hibák sorozatát követte el - fogalmazott Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerdán az erdélyi Tusnádfürdőn. A kamara vezetője a huszadik Bálványosi Nyári Diáktábor és Szabadegyetem nyitóelőadásán vett részt.</p>

Értékelése szerint Magyarország egyik hibája, hogy a rendszerváltás óta olyan liberális gazdaságpolitikát folytatott, amellyel kiszolgáltatta piacait és stratégiai ágazatokat privatizált. Parragh taktikai hibának nevezte a konvergencia-programot valamint a Bajnai-csomagot is. Utóbbi esetében úgy véli: a csomagnak pénzpiaci szempontokból ugyan jók az eredményei, ez azonban nem jelenti azt, hogy a válságkezelő program eredményes. "Az a baj, hogy nem látszik a gazdaság dinamizálása, és újra el fogjuk szúrni" - fogalmazott Parragh. Javaslatai szerint mindent meg kellene tenni a magyar vállalkozók érdekeinek képviseletéért, pillanatnyilag azonban úgy néz ki: Magyarország a válságnak vesztese lesz.

Becsei Zoltán volt EP-képviselő azt kifogásolta, hogy az uniós támogatások Magyarországon nem mentek át a hazai össztermék növekedésébe. "Azt is mondhatni az uniós beruházási összegek haszontalanul lettek elköltve, mivel sem a foglalkoztatottak, sem pedig a kis és középvállalatok száma nem nőtt" - mondta. A képviselő a megoldást a hazai vállalatok támogatásában látja, példaként említve a mezőgazdasággal és a biotermékekkel foglalkozó cégeket, illetve a megújuló energia hasznosításával foglalkozó vállalatokat, valamint a családi vállalkozások támogatását.

Vojnits Tamás közgazdász a gazdaság élénkítésére az állami szerepvállalás növekedését tartja szükségesnek.

Diósi László, az OTP Bank Romania vezérigazgatója úgy fogalmazott: a válság része a fejlődésnek, segít helyretenni a felborult értékrendet. A bankár korrekciónak nevezi a gazdasági válságot, amely most megmutatja, hogy a gazdaságnak vannak szabályai, amelyeket be kell tartani. Megemlítette, hogy az Egyesült Államokkal szemben - ahol eddig 53 bank ment csődbe - Közép-Kelet Európában még egyetlen bankcsőd sem volt, ami az erős szabályozórendszernek köszönhető. "A régió relatív stabilitása annak tulajdonítható, hogy mind a magyar, mind pedig a román bankfelügyelet röviden fogja a pórázt" - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!