Helyi közélet

2013.03.22. 14:49

Jegyzet: Kinek a védelmében?

<em>Módosították a gyermekvédelmi törvényt. A változással egyebek mellett bevezették a „terhességét eltitkoló válsághelyzetben lévő várandós anya” fogalmát, egyben speciális szabályokat határoztak meg. E szerint ha a gyereklányok a titokban szülés, majd a gyermek örökbe adása mellett döntenek, nincs szükség szülői beleegyezésre: az abortuszhoz viszont igen</em>. <strong>Szalóczi Katalin jegyzete</strong>.

Módosították a gyermekvédelmi törvényt. A változással egyebek mellett bevezették a „terhességét eltitkoló válsághelyzetben lévő várandós anya” fogalmát, egyben speciális szabályokat határoztak meg. E szerint ha a gyereklányok a titokban szülés, majd a gyermek örökbe adása mellett döntenek, nincs szükség szülői beleegyezésre: az abortuszhoz viszont igen. Szalóczi Katalin jegyzete.

Civil jogvédők úgy vélik: ezzel egyszerre támadta meg a parlamenti többség a jogbiztonságot és a szülők felügyeleti jogát. A ellenzéki párt nőtagozata amellett kardoskodik, vonják vissza a javaslatot, amely alapján kiskorú lányok törvényes képviselőjük meghallgatása nélkül nyilatkozhassanak arról a gyámhatóság előtt, hogy titokban akarják megszülni gyermeküket.

Noha mostanság nehéz elképzelni olyan kormánydöntést, aminek ne akadnának nyomban ellenzői, ahhoz meg nincs is elegendő képzelőerő: miként élné tovább mindennapjait gyermeke világrajötte után a kiskorú. A családban, amelyből addig is hiányzott a bizalmi viszony? Vagy a családból kivetett kiskorút befogadó intézményben? Mert őt már aligha fogadnák örökbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában