járvány

2020.03.23. 19:00

A koronavírusos eset tartja lázban Cigándot

Pozitív lett Budapesten egy Cigándról származó kórházi ápolónő koronavírus tesztje.

Bódisz Attila

Forrás: ÉM

Mivel az elmúlt napokban otthon is járt, ezért a város lakóit az izgatja, vajon emiatt helyben nem terjed-e el a fertőzés.

Oláh Krisztián, a bodrogközi város polgármestere érdeklődésünkre azt mondta: az érintett hölgy néhány napja jelezte az önkormányzatnak, hogy a munkájából fakadóan egy koronavírussal fertőzött beteget kezelt, ezért rajta is tesztet végeztek el munkahelyén. Egyben meg is nyugtatta őket, hogy legutóbb március nyolcadikán járt Cigándon, míg a fertőzött beteget 13-án vették fel osztályukra – idézte fel a történteket a polgármester.

Rövidesen kiderült, hogy az ápolónő tesztje pozitív lett, és az is, hogy a korábbi tájékoztatással szemben nem nyolcadikán, hanem a március 15-i hétvégén járt otthon – folytatta. Emiatt megkezdődött annak a felderítése, hogy kórházi környezet mellett helyben kikkel került kapcsolatba. Oláh Krisztián kiemelte: azokban a napokban hazaérkezett a hölgy Svájcban élő testvére is, akivel szintén találkozott (és aki azóta vissza is utazott), de többekkel is összefutott az otthon töltött időszak alatt. Időközben a koronavírus betegségre is jellemző tüneteket, vagyis erős köhögést, légzési nehézséget produkált az ápolónő Cigándon élő testvére is, a fertőzés igazolása, vagy kizárása folyamatban van – közölte a polgármester. Hozzáfűzte: a család öt tagja hatósági karanténba került, az ápolónő budapesti otthonában várja a karantén végét.

Nem tartották be

Oláh Krisztán érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy negyven és ötven közé tehető azoknak a száma, akik elmúlt hetekben hosszabb külföldi tartózkodás után érkeztek vissza a városba. A polgármester beszámolója szerint többen közülük nem tartották be az önkéntes karanténra vonatkozó rendelkezést. Ők és családtagjaik is ugyanúgy közösségi életet éltek, vagy jártak bevásárolni, mint máskor. Emiatt átszervezték a helyi polgárőrség szolgálati rendjét és ők próbálják hazaterelni a renitenseket. Eleinte sok atrocitás történt emiatt, de egy-két napja jelentősen lecsökken azoknak az eseteknek a száma, amikor a polgárőröknek intézkedniük kellett.

A városvezető kiemelte: úgy tűnik, az igazolt koronavírusos eset nagy hatással volt az emberekre és sokukat az eddiginél jóval nagyobb óvatosságra ösztönzött. A polgármester kitért arra is, hogy az önkormányzat tulajdonában álló bútorüzem varrónői maszkok készítésébe kezdtek. Az egészségügyi dolgozókat, a polgárőröket, a rendőröket, valamint a szolgáltatásban foglalkoztatott munkavállalókat – például a bolti eladókat – már ellátták. A munka tovább folytatódik, ugyanis a település mind a 3200 lakóját szeretnék megajándékozni ezzel a védőeszközzel. Ehhez azonban bővíteniük kell a kapacitást – mondta Oláh Krisztián. Min hozzátette, eddig nyolcan csatlakoztak önkéntesként a varrónőkhöz, de még várják a további jelentkezőket. Ahogy készülnek a maszkok, úgy látják majd el először az idős embereket, majd a város többi lakóját – jelentette ki a polgármester.

(A borítóképen: A cigándi polgárőrök, akik segítik a rend fenntartását)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában