Helyi közélet

2008.05.30. 09:40

Száznegyven éves a putnoki óvoda

<p>Putnok - Kedden reggel kezdődött Putnokon a Soldos Emília Óvodában, a Tompa út 32. szám alatt a gyermeknapi program - értesültünk Katona Sándorné óvodavezetőtől.</p>

Ez egyébként az első putnoki óvoda alapításának 140. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozatunk része - tette hozzá az óvodavezető.
Méltó elismerés

Putnok legnagyobb múltra visszatekintő, napjainkban is működő intézménye az óvoda - mondta beszédében Bóna Istvánné óvodavezető-helyettes. Alapítása gróf Serényi László nevéhez fűződik. Ő volt, aki 1868. júniusában felajánlotta a városi tanács ülésén egyik korcsmáltatási jogát óvói fizetésre. Ezzel indította el a putnoki óvodáztatást. Végül 1869. január 12-én nyitották meg a gömöri város első óvodáját, majd az 1920-as években átköltöztették az egykori Kaszinó Tompa úti épületébe, ahol ma is működik.
Időközben növekedett Putnok lélekszáma, így szükség lett egy új óvoda építésére, amibe a bán yatelepi óvoda is beleolvadt. Az új óvoda 1991-ben felvette az Orlay Borbála nevet. A régi óvoda 1994-ben pedig a Soldos Emília nevet kapta. A két óvodát egy év múlva közös igazgatás alá vonták, jelenleg a Soldos Emília nevet viseli. Soldos Emília egyébként Tompa Mihály költő felesége volt, nemes gömöri családból származott. Mivel gyermekük kéthónapos korában meghalt, szívén viselte az óvodáskorú gyermekek sorsát. Amikor megözvegyült, Putnokra költözött a régi Kavacs utcába (ma Tompa út), később itt is halt meg.

A 140 éves múltra visszatekintve Bóna Istvánné elmondta, hogy ezen idő alatt töretlenül helyt állt a helyi közoktatásban az óvodai nevelés, sőt térségi szinten is méltó elismerést vívott ki magának a magas színvonalú munkájával. A jelen mostoha körülményei között a nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a putnoki óvoda fennmaradhasson és minél jobb körülményeket biztosítson az óvodáskorú gyermekek számára.

Ezt követően az óvodai csoportok színvonalasabbnál színvonalasabb produkciókkal lepték meg a szép számú közönséget. Nagy sikert aratott a finom születénapi torta, de a nyuszi-és kutyasimogatás is igen népszerűnek bizonyult. A helyi rendőrség bemutatóit is tetszéssel fogadták a kicsinyek, akárcsak a galambok reptetését.

B. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában