Friss hírek

2008.02.23. 17:08

Pártszavazás lesz az MSZP-ben a baloldali polgárosodás programjáról

<p>Országos véleménynyilvánító pártszavazás lesz az MSZP-ben március 15-e és 25-e között a baloldali polgárosodás programjáról - jelentette be az MSZP Országos Választmányának elnöke. Simon Gábor elmondta: négy kérdésben kérik ki a teljes párttagság véleményét, köztük az Új Tulajdonosi Programról. Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök szerint a program részleteit a következő hetekben ismertetik a közvéleménnyel.</p>

A választmány igent mondott a baloldali polgárosodás programjára, és a megerősítő pártszavazás előtt konzultációt kezdeményeznek az ügyben párton belül - mondta Simon Gábor, az MSZP Országos Választmányának szombati ülése után Budapesten. A párttagok véleményét az Új Tulajdonosi Programról, a hátrányos helyzetű térségekben élők foglalkoztatásának segítéséről, a tudás és az iskolák támogatásáról, valamint arról kérik ki, hogy legyen-e meghatározó cél a munkahelyteremtés a kormányzati ciklus második felében. A választmány negyedévként konzultál majd arról, hol tart a program megvalósítása - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök a választmányi ülés után azt mondta: a Tudás, munka, tulajdon program részleteit a következő hetekben fejtik majd ki. Kedden a Magyar Tudományos Akadémián a foglalkoztatás bővítéséről és a vállalkozások támogatásáról beszélnek, valamint ugyanott mondják el az adó- és járulékrendszer, illetve a szociális és munkaügyi rendszer ide kapcsolódó részeinek átalakításával kapcsolatos elképzeléseiket.

A kormányfő szerint lezárul most egy szakasz a kormányzásban és az elmúlt fél évtized politikájában. Ezután a 90-es évek nagy ígéretének teljesítése a cél: a gyarapodás, a biztonság és a szabadság feltételeinek megteremtése - fogalmazott. "Ez egy nyitottabb politika, amely a nyílt társadalmi partnerségre épül, de nem gügyög" - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc a népszavazási kampány kapcsán az ellenzékre utalva azt mondta: "úgy látja és úgy hallja, hogy ebben a kampányban hazudnak". A kormányfő szerint sületlenség 300 forintból levezetni a nemzet igazságát, azt hazudni pedig, hogy ezer forint lesz a vizitdíj, nem sületlenség, hanem arcátlanság - fogalmazott. Szerinte azok, akik hazudnak a kampányban, valószínűleg nem biztosak az igazukban.

Az SZDSZ elnöke a héten adóreformalap létrehozását javasolta. Ennek kapcsán a kormányfő azt mondta: munkahelyeket nem lehet csak adócsökkentéssel teremteni, de a liberálisok javaslatával alapvetően egyetért. A költségkontroll ezután is erős marad, és ha lesz plusz bevétel, akkor ezeket várhatóan elkülönítik, és elsősorban adó-, illetve hiánycsökkentésre fordítják. "Az már csak technikai kérdés, hogy ezt alapnak hívják-e" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A MÁV Cargo privatizációjakor fizetett állítólagos sikerdíjról a miniszterelnök azt mondta: a magyar állam és állami vállalat nem fizetett sikerdíjat, azt viszont nem tudja, hogy külföldi vállalat fizetett-e bárkinek is, és ha igen, kinek. Ha ebben a kérdésben bármilyen gyanú is felmerül, akkor azt meg kell vizsgálni - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc beszélt még arról is, hogy nem érkezett javaslat a kormányhoz gázáremelésről, így nem lesz drágulás áprilisban.

A Fidesz szóvivője az MSZP választmányi ülése után úgy reagált, hogy "Gyurcsány Ferencről ma végérvényesen bebizonyosodott, hogy retteg a népszavazástól. Retteg, mert tudja, hogy az elsöprő részvétel elsöprő következményeket von maga után. Gyurcsány Ferencnek inkább arról kellett volna számot adnia, hogy a választmány zárt ülésén beszámolt-e a vizitdíj ezer forintra növeléséről és a tandíj megemeléséről" - írta közleményében Szijjártó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!