Helyi közélet

2015.02.04. 10:13

Még mindenki kivár és feszeng

Miskolc - Még folynak a kórházak szerkezetátalakítására vonatkozó egyeztetések. Konkrétumok helyett találgatások.

Miskolc - Még folynak a kórházak szerkezetátalakítására vonatkozó egyeztetések. Konkrétumok helyett találgatások.Tavaly év végén hallhattunk először azokról a kormányzati elképzelésekről, amelyek az egészségügyi rendszer konszolidációját és szakmai-pénzügyi hatékonyságát hivatottak elősegíteni. A változtatások a szakmai színvonal és a területi hozzáférés egyenlőtlenségeit is szeretné orvosolni.

Áprilisra várható a kórházak konszolidációja, e célra 60 milliárd forint szerepel a költségvetésben a kórházak lejárt határidejű tartozásának kiegyenlítésére. Ezzel párhuzamosan jelentkezik a kormányzatnak az az elvárása, hogy olyan ellátórendszer működjön, amely a továbbiakban nem termel adósságot.

A kórházigazgatók megkapták a megyékre vonatkozó adatokat, első körben régiónként – nálunk Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyékre vonatkozóan – történt egyeztetés. Második körben, információink szerint e héten, már csak megyei szintű megbeszélés lesz, amelynek célja, hogy egy, a jelenleginél gazdaságosabb struktúra alakuljon ki. A forgatókönyv szerint az államtitkárságnak, a fenntartónak és a finanszírozónak mindezt március folyamán kell véglegesíteni.

Egy megyénken kívüli kórház igazgatójának tájékoztatása szerint az OEP a megyei rendszerben működő egészségügyi szakellátás kialakításánál először a lakosságszám alapján meghatározza azt a finanszírozási keretet, amiből működtetni kell a szakellátást. Ezzel párhuzamosan kell dönteni arról, hogy milyen struktúrában folyjon a beteg­ellátás, és például az azonos profilú osztályok, részlegek közül megtartsák-e mindegyiket. Hallhattunk olyan elképzelésekről is, amelyek szerint minden megyében csak egy vezető kórház maradhat, a többiek e kórház telephelyeiként működhetnének a jövőben.

Konkrét javaslatot azonban még nemigen láttak a kórház­igazgatók, mindenki kivár és feszeng. Azt aligha lehet elvárni, hogy bármelyikük is azzal hozakodjon elő, hogy olyan mértékű változást javasoljon saját kórházában (osztályt, részleget szüntessenek meg), amely révén április 1-től már biztosan rentábilisan működik az addig folyamatos adósságot termelő intézmény?!

A védőpajzs

Az tény: a mi megyénkben a többihez viszonyítva (Budapestet nem számítva) sok kórház van, ám az átlagosnál nagyobb is, rosszabb megközelíthetőségekkel. Ráadásul a két miskolci kórházban már évekkel ezelőtt megkezdődött a profiltisztítás (ezt szolgálják a jelenleg futó TIOP-os pályázatok is), megyénkben, ha nem a régióban, aktív ellátás terén a B.-A.-Z. Megyei Kórház vezető szerepe kétségbevonhatatlan. A már megvalósultak is jelentenek egyféle védelmet, hiszen 5 éves fenntartási kötelezettséggel járnak.

Az egységes szerkezet, lakosságszámra vetítve pedig nehezíti, hogy az orvosellátottság Észak-Borsodban a legrosszabb, a szakdolgozók jelenlegi létszámával is éppen hogy eleget tudnak tenni a feladataiknak.

ÉM-SZK

Puszta riogatás

Nem kell elküldeni az egészségügyből 8–10 ezer embert az átalakítások miatt – reagált sajtóhírekre az egészségügyi államtitkár. Zombor Gábor az InfoRádiónak azt mondta: pusztán riogatásról van szó. „Jelenleg az a feladatuk a kórházaknak, hogy egy olyan működési struktúrára tegyenek javaslatot, amely fenntartható és az adósságállomány növekedés tendenciáját megállítja vagy megfordítja, amíg ezek nem érkeznek be, addig semmilyen kérdésről nem tudunk beszélni”.

A szerkezetátalakítással kapcsolatos legfontosabb kérdéseinket mi is feltettük a GYEMSZI térségi igazgatójának, dr. Jakó Ildikónak, választ még nem kaptunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában