Állatvilág

2020.01.16. 15:00

Jégmadár gyógyul Mályiban

Az ékszerdoboz szépségű madár életmódját nagyon nehéz fogságban modellezni.

Detzky Anna

Különleges sérültet ápol a Mályi Madármentő Állomás. Január 3-án egy jégmadár került be a madárkórházba Harsányból, röpképtelen állapotban. A gyönyörű türkiz és okkersárga színekben pompázó törékeny állatka bal válla és lapockája eltört, és belső vérzése is volt. Leginkább különleges táplálkozása miatt kihívás őt életben tartani, amelyről Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület és Madármentő Állomás elnöke mesélt nekünk.

Védett madár

– A jégmadár életmódjának elengedhetetlen feltétele a víz. Általában egy ágon ülve figyel, és ha kis halakat lát a víz mélyén, akkor beleveti magát, elkapja, és a szárazon elfogyasztja. Ezt mentőhelyen lemásolni majdnem lehetetlenség. Próbáltunk neki hasonló körülményeket csinálni, de végül a kartondoboznál maradtunk, és arra törekszünk, hogy minél hamarabb visszatérhessen a természetbe – mondta Lehoczky Krisztián.

Nem derült ki, hogy miben sérülhetett meg a madár.

– Eddig egy alkalommal gondoztunk jégmadarat az állomáson. Akkor annyi történt, hogy nekirepült a Hámori-tónál az egyik étterem ablakának. Egy napot pihent nálunk, aztán visszavittük az élőhelyére és elengedtük. A jelenlegi példányt egy házaspár hozta be azzal, hogy az út mellett találták. Még az is elképzelhető, hogy a szilveszteri zajban megijedt, és akkor hagyta el a lakhelyét. Mivel védett állatról van szó, amelynek a természeti értéke 50 ezer forint körül mozog, ilyen esetben mindig a kormányhivatalt kell először értesíteni, aztán vagy egy helyi nemzeti parkot, vagy egy mentőállomást – tájékoztatott az egyesület elnöke.

Éjszaka nem, de egyébként óránként táplálni kell a madarat.

– Mióta hozzánk került, 60 percenként óvatosan kivesszük, és csipesszel megetetjük, mert magától nem hajlandó enni. Egyébként pedig egész nap nyugodtan ül, a sérülései miatt viszonylag keveset mozog. Négy-hat hét szükséges, amíg újra összeforr a szárnya, és újabb két hét, amíg ismét megtanul repülni, úgyhogy türelemmel kell lennünk. A szárnyát nem kötöztük be, mert az egész állat nem sokkal nagyobb, mint egy veréb, és nem bírná el a kötés súlyát – magyarázta az állatvédő.

Szépségét csak ritkán mutatja meg avatatlan szemeknek.

– Nagyon sokan nem tudják, hogy a jégmadár megyénkben is honos, mivel rejtőzködő életmódot folytat. Még a madarászok is inkább csak a hangja alapján ismernek rá.

Egy faágon ücsörög

– Legközelebb a miskolctapolcai csónakázótavon lehet vele találkozni. Ha valaki elég figyelmes, láthatja, hogy a faágon ücsörög. Az egész évet egy helyen tölti, de ha télen teljesen befagynak a vizek, akkor más, közeli vízfelületet keres.

– Ha felépül, Harsányba visszük vissza, de ha még fagyott lesz minden, kénytelenek leszünk neki másik vizet keresni. Jobb lenne pontosan ott elengedni, ahol élt, mert ők mindig párba állnak, és valószínűleg várják haza – zárta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában