Emléktáblákat avattak az elhurcoltakért Hercegkúton

Emlékezők
Emlékezők - © Fotó: BG
Hercegkút, Sárospatak – Emléktáblákat avattak annak a Hercegkútról 1945-ben elhurcolt 136 ember emlékére, akiket több mint 70 évvel ezelőtt a Szovjetunióba vittek málenkij robotra pusztán azért, mert német nemzetiségiek voltak. Közülük már csak néhányan vannak az élők sorában.

Az emléktáblák avatásán jelen volt dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő és Török Dezső, a B.-A.-Z. megyei Közgyűlés elnöke is. A résztvevőket Stumpf Bálint, a Sárospataki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte.

– Lehajtott fővel állunk itt, hogy megemlékezzünk a II. világháború okozta borzalmakról – mondta beszédében dr. Hörcsik Richárd. – Azokról a borzalmakról, amelyek a háború után sem értek véget, hiszen sok ezer embert hurcolt el a megszálló hatalom a Szovjetunióba kényszermunkára. 136 hercegkúti embert hoztak ide, az egykori csendőrlaktanyába, hogy másnap reggel a közeli állomásról induljanak tovább kelet felé. Azért vagyunk itt, hogy megemlékezzünk az elhurcoltakról, a kényszermunka borzalmairól, a hazatértek megbélyegzéséről és további szenvedéseikről. Azért vagyunk itt, hogy tudatosítsuk, ezek a borzalmak soha többé nem ismétlődhetnek meg. Emlékeznünk kell, volt a történelmünkben egy olyan időszak, amikor hazánkat nem csupán a háború tizedelte, hanem a megszálló hatalom a háború után.

Az emléktáblák avatása után a résztvevők elhelyezték koszorúikat, virágaikat.

– ÉM-BG –