Életstílus

2019.03.31. 17:02

Akár a stressz is lehet a bőrbetegség előidézője

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Életmódunk, szokásaink mind nyomot hagynak a bőrünkön.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Életmódunk, szokásaink mind nyomot hagynak a bőrünkön.

A szem a lélek tükre, tartja a mondás, ez bőrünkre, mint testünk legnagyobb kiterjedésű szervére ugyanúgy igaz – hívja fel a figyelmet Szobeczki Zsolt bőrgyógyász szakorvos. A magyar nyelvben számos olyan szólás-mondás van, amiben a bőr, a szervezet egységének, az egyén integritásának (a bőrét viszi a vásárra, ép bőrrel megúszta) jelképe.

Test és lélek

A bőrgyógyászatnak kiemelt kapcsolata van a pszichoszomatikával, azaz a lélek és a test egymásra hatásával. A bőr és az idegrendszer nemcsak fejlődéstanilag fakadnak egy tőről, de működésükben is szoros kölcsönhatásban állnak. A bőr fontos szerepet játszik a külvilág érzékelésében, a szervezet védekezésében, a hőszabályozásban, de ugyanolyan fontos szerepe van az ember lelki fejlődésében, a társas kapcsolatok alakításában és a szexualitásban is.

A bőr és annak pillanatnyi változásai, elváltozásai láthatóak mind az egyén, mind pedig környezete számára. A félelem, a szégyen, az öröm mind megmutatkoznak a bőrön kipirulás, elsápadás, lúdbőrösség, verejtékezés formájában és ezek a reakciók soha sem hazudnak, ugyanis akaratlagosan nem szabályozhatók. Nem is gondoljuk, hogy bőrünk állapota mennyi mindent elárul rólunk. Életmódunk, szokásaink mind nyomot hagynak a bőrünkön, hangsúlyozza a szakember.

– A stressz számos testi baj, így bőrbetegség előidézője, fenntartója lehet. Különféle pszichiátriai vagy belgyógyászati betegségek sokszor először bőrtünetként jelentkeznek, s ezek nyomán kezd el vizsgálatokat a bőrgyógyász. Ugyanakkor maguk a bőrbetegségek is okozhatnak súlyos lelki problémákat, hiszen a bőr problémái mások számára is láthatóak, sokszor nehezen leplezhetők. A beteg bőr látványa az emberek többségéből viszolygást, félelmet vált ki. Nem szívesen fognak kezet egy vörös, hámló tenyerű vagy egy deformált körmű társukkal, hiszen nem tudhatják, mi fán is terem a betegsége. A fertőzésektől való félelem mindezt csak tetézi. Sajnos, általános az a jelenség, amikor egy krónikus bőrbetegségben szenvedő ember társas kapcsolatai tönkremennek, ami zárkózottsághoz, depresszióhoz, szorongáshoz vezethet. Ez pedig ördögi körként az adott bőrprobléma romlását is okozhatja – fejti ki a bőrgyógyász.

ÉM


[related-post post_id="4185244"]

[related-post post_id="4187027"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!