Életstílus

2019.01.21. 14:35

Eltávolíthatóak a felesleges sarjak

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A fattyúvesszőket is most vághatjuk ki, és a díszcserjékkel is akad tennivaló.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A fattyúvesszőket is most vághatjuk ki, és a díszcserjékkel is akad tennivaló.

A koros gyümölcsfák gyökereiből, a tövükből és a törzsükből gyakran törnek elő erőteljesen növekvő sarjak. A törzssarjakkal könnyen elbánunk, mert ollóval tőből kivágjuk őket és – ha a tövükben nem hagytunk rejtett rügyeket – akkor véglegesen megszabadultunk tőlük. A gyökér és a törzssarjak kiirtása hosszadalmasabb munkát igényel: a földet le kell bontani róluk, meg kell keresni a tövüket, és lehetőleg le kell tépni őket, mert így nem maradnak a helyükön rejtett rügyek, amelyekből új (és rendszerint több) sarj képződik. A felkopaszodott, vastag vázágakon igen gyakran fejlődnek fattyúvesszők. Ezek sűrűn állnak egymás mellett, árnyékolják a koronát, sok tápanyagot fogyasztanak, de soha se teremnek gyümölcsöt.

Fokozatos ifjítás

A fattyúvesszőket legalább 20 centi távolságra kiritkítjuk, és a megmaradókat arasznyi hosszúságban vissza­metsszük. Ezeken tavasszal oldalhajtások keletkeznek, amelyeken a következő évben már virágrügyek jelennek meg, és termést is érlelhetnek. Ezzel a módszerrel az idős fák fokozatosan megifjíthatóak.

Visszatérő kérdés, hogy melyik díszcserjét mikor kell metszeni: a tavasszal virágzókat csak elvirágzás után metsszük meg. Azonban a téli csapadéktól felázott, fellazult talajt a taposásunkkal tömörítjük. Ha fagyos a föld, bátran ráléphetünk, ha viszont olvad, akkor várjunk, míg megszikkad kicsit.

Csak igazító metszésre van szükség a gyöngyvirágcserje, kányabangita, rózsalonc, jezs­ámen és a gyöngyvessző esetén. Erőteljesen visszavághatjuk a kúszónövényeket – a klematisz kivételével. Vágjuk vissza az elburjánzott trombitafolyondárt, lilaakácot, tatáriszalagot, loncot, vadszőlőt, borostyánt. Ha belejöttünk, a lomblevelű sövényeket is metsszük meg.

ÉM


Vágható az oltóvessző a tavaszi munkához

Ha oltani szeretnénk tavasszal, akkor itt az ideje, hogy a szükséges oltóágakat fagymentes időben levágjuk. A vágási irány mindegy (a vesszőt behelyezéskor úgyis faragjuk), de igyekezzünk éles eszközzel dolgozni. Az oltóágak tárolására olyan helyet válasszunk, amelyet télen nem ér a nap. Hosszúságuk egyharmadáig beáshatjuk őket a földbe. Esetleg a hűtőben tárolhatjuk egy nyirkos újságpapírba és műanyag zacskóba tekerve. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy kellően nyirkos maradjon. A kiszáradt oltóvesszőknek már nem vesszük hasznát. Az átoltásra szánt gyümölcsfákat már most készítsük elő – végezzük el a korona visszametszését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!