Életstílus

2017.03.27. 07:45

Van, aki nem csak ősszel, tavasszal is fáradhatatlan

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Óraátállítás és tavaszi fáradtság: van, akit hetekre kiüt, van, akire nincs hatással.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Óraátállítás és tavaszi fáradtság: van, akit hetekre kiüt, van, akire nincs hatással.

„Itt van a tavaszi fáradtság, most pedig még az óraállítás is… Ki leszek ütve napokig…” – jegyezte meg egy kolléga még pénteken. Alvászavar, kimerültség, rossz közérzet, fáradtságérzet – sokak számára ismerősek lehetnek ezek a panaszok ebben az időszakban.

Falun az ember szeret kint lenni, a ház körül tenni-venni, így könnyebb hozzászokni.” Tárkányi Edith

– Bizonyára egy kicsit megérzi az ember, hiszen mégis­csak elvesznek tőlünk egy órát, míg ősszel kapunk, de úgy érzem, könnyen át lehet rázódni – mondta Tárkányi Edith református lelkipásztor. – Hallani hallok a tavaszi fáradtságról, de rám nincs hatással. Tavasszal egy kicsit több a munka, több a teendő kint, ám ehhez csak hozzá kell szokni. Falun az ember szeret kint lenni, kertészkedni, a ház körül tenni-venni, így könnyebb hozzászokni. Az étkezés? Biztos, hogy fontos, hogy mit eszünk és mennyit.

Ihos József humoristának is kiforrott módszere van, amit meg is osztott munkatársunkkal.

Kifogytak az elemek

– Nekem az összes órám áll, kifogytak az elemek belőle – felelte érdeklődésükre a népszerű előadó. – Két nappal ezelőtt számoltam össze, 12 darab karórám van különböző időszakokból, azok mind állnak, míg ezeken kívül van egy ébresztőórám, amiből szintén kifogyott az elem. Gyakorlatilag az időt – ha hiszed, ha nem – onnan tudom, hogy van két macskám, egy tyúkom és egy kutyám. Na most a macskák reggel 7-kor kérik a kaját: ha megállnak az ajtó előtt, akkor 7 óra van. Ha a tyúkom szólal meg, akkor reggel 8 óra van. Ha pedig a kutyám, akkor 10 óra. Ez a három időpont van, amihez az egész életemet igazítom. Ma a macskák ébresztettek, ha pedig állítani kell, arról ők nem fognak tudni, így lehet, hogy a régi időszámítás szerint fogok élni. Ezáltal tavaszi fáradtságom sincsen, hiszen mindig stabilan vagyok. Akkor vagyok bajban, ha elmegyek idegen helyre, mert akkor vagy egy tyúkot kell magammal vinnem, vagy egy macskát, vagy egy kutyát, hogy időben felkeljek – mondja hamiskás mosollyal.

„Három hete kínlódom”

Maros Gábort viszont megviseli az óraátállítás.

– Fél 6-ra van beállítva az órám, így a fél hat fél öt lesz, lett – tudtuk meg. – Azért szeretem, mert a Nap 7-ig fenn van. Ilyenkor korábban szeretnék lefeküdni, ám az nem fog menni. Hogy visszarázódjak majd kell két hét, de esetenként egy hónap is… Ez így van ősszel is.

Gábor arról is beszélt, hogy idén a tavaszi fáradtság nagyon „megérintette”, érzése szerint azért, mert lassan 50 esztendős lesz.

– Olyan három hete kínlódom, nem úgy mennek a dolgok, ahogy korábban, sem fizikálisan, sem mentálisan – árulta el. – Fiatalabb koromban ezt nem éreztem. Nem iszom, nem dohányzom, zöldség-gyümölcs fogyasztással nincs probléma. Bele kell lendülni a tavaszba, az ilyenkor adódó munkákba és nem lesz gond.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!