Életstílus

2017.03.04. 14:59

8 ok, amiért a csókolózás jót tesz az egészségnek

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A csók nem csak az immunrendszerének tesz jót, hanem még a fogainak is. Ha pedig ez nem volna elég indok egy szenvedélyes csókolózásra, akkor eláruljuk, hogy még fiatalodhat is tőle. De mire jó még?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A csók nem csak az immunrendszerének tesz jót, hanem még a fogainak is. Ha pedig ez nem volna elég indok egy szenvedélyes csókolózásra, akkor eláruljuk, hogy még fiatalodhat is tőle. De mire jó még?

1. Jótékony hatással van a fogakra

A csókolózás növeli a nyáltermelést, az extra nyál pedig segít megszabadulni a fog felszínén plakkot képző baktériumoktól. Egyes kutatók szerint a nyálban lévő ásványi ionok arra is képesek, hogy helyrehozzák a fogzománcon lévő apró sérüléseket.

2. Erősíti az immunrendszert

Ahogy jótékony hatással van a szájhigiéniára, úgy az immunrendszer védelmében is fontos szerepet tölt be. Az emberi szájban mintegy 700, különböző fajta baktérium található, a csók során pedig ezek a baktériumok találkoznak a másik fél szájában található baktériumokkal. Egy kutatás szerint 10 másodperc francia csók alatt 80 millió baktériumot cserélünk a párunkkal.

3. Csökkenti a stresszt

A csókolózás csökkenti a szervezetben a kortizol, vagyis a stresszért felelős hormon szintjét. Ezzel párhuzamosan növekszik a szerotonin szintje és oxitocin szabadul fel a testben, ez pedig olyan hatással van ránk, mintha meditálnánk.

4. Csökkenti az allergiás reakciókat

Egy 2006-os kutatás megállapította, hogy 30 perc csókolózás jelentős mértékben csökkenti az allergiás reakciókat a szervezetben.

5. Csökkenti a vérnyomást

Az ajkaink erekből épülnek fel, a csókolózás során pedig az erek kitágulnak, a létfontosságú szervekhez pedig könnyebben áramlik a vér, ezért csökken a vérnyomás.

6. Késlelteti az öregedés jeleit

A csókolózás növeli az arc vérellátását, ez pedig fokozza a kollagén termelését. A csókolózás ugyanis nem csak az ajkainkat, hanem az egész arcunkat megmozgatja. Egy szenvedélyes csókolózás tehát megoldás lehet arra, hogy feszesebbé váljon az arca.

7. Kalóriákat éget

Több tanulmány készült arról, hogy a csókolózással mennyi kalóriát égethetünk el. Összességében elmondható, hogy egy perc csókolózás alatt 2-6 kalóriát éget el a szervezet, ugyanakkor a nyelves csók esetében ez 26 kalória/perc is lehet. A csók során pedig összesen 30 izmunk dolgozik.

8. Növeli a szexuális vágyat

A csókolózás boldogság hormonokat, szerotonint, dopamint és oxicotint termel, de ezek mellett tesztoszteron is felszabadul, ami a nemi vágyakért felelős.


Persze, nagyon romantikus lenne mélyen egymás szemébe nézve csókolózni, de mint kiderült, a tudósok szerint az a normális, ha közben behunyjuk a szemünket, és meg is magyarázták miért. Nem, nem azért, mert közben mást próbálunk magunk elé képzelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!