Életstílus

2016.09.11. 03:36

Iskolaidő: mit egyen a gyermek reggelire?

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Akik korgó gyomorral mennek iskolába, nehezebben koncentrálva ülik végig az órákat.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Akik korgó gyomorral mennek iskolába, nehezebben koncentrálva ülik végig az órákat.

Egy rendes napkezdéshez a reggeli szolgáltatja az energiát és a tápanyagokat. Az Ipsos Kft. korábbi felmérése szerint a kiadós reggeli csak a fiatalok 23 százalékának mindennapi rutinjába épült be. A kutatásokból az derül ki, hogy a kisgyermekek csaknem fele üres hassal indul az iskolába. A reggeli étkezés elhagyása nemcsak figyelemhiánnyal, stresszel vagy gyengébb teljesítménnyel jár, hanem kiemelt kockázati tényezője a gyermekkori elhízásnak. De nemcsak a gyerekeknek hátrányos, ha nem reggeliznek, hanem a felnőtteknek is. A rendszeres reggelizés ugyanis csökkenti az elhízás veszélyét, segít koncentrálni, ellenállóbbá teszi a szervezetet a betegségekkel szemben. Mutassunk példát gyermekeinknek és reggelizzünk mi is!

Túl sok cukor

Jó, ha a reggeli biztosítja a napi szükséges energiabevitel 20 százalékát. A reggelit kihagyókkal összehasonlítva azok a gyerekeket, akik reggeliznek, sokkal valószínűbb, hogy megfelelnek a táp­anyagbeviteli ajánlásoknak, és a fontos vitaminokból, ásványi anyagokból és (élelmi) rostokból magasabb a napi bevitelük.

A legtöbb gyerek szívesen reggelizik tejterméket, gabonapelyhet és gyümölcsleveket. Ezek annak ellenére, hogy egészségesnek tűnnek, sok esetben nem azok. Ezek között vannak túl sok cukrot tartalmazó, viszont kevés fehérjét, rostot és hasznos zsírt tartalmazó ételek, italok is. Ezek az alacsony zsírtartalmú, magas szénhidráttartalmú reggelik hirtelen emelik meg a vércukor- és inzulinszintet, növelve az étvágyat. Gyorsan éhesek leszünk utána. Ezért kell jól megválogatni, mit viszünk a szervezetünkbe. A magas fehérjebevitel sokkal inkább eltelít, több energiát ad, és kevésbé valószínű, hogy már tízkor korogni fog a gyomrunk.

Az ideális reggeli

Az ideális reggeli tartalmazza a szervezetünk számára szükséges összes tápanyagot, azaz a megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt és szénhidrátot is. Ezenkívül vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban is gazdag. Reggelinknek tartalmaznia kell gabonafélét, amelyet nemcsak a gabonapehelyben találunk, hanem a teljes kiőrlésű vagy rozskenyerekben, pékárukban. Állati eredetű fehérjét, ami származhat tejből, tejtermékből, tojásból, húsból, halból.

Persze mindez nem előírás – tekintse inkább reggeli étlapnak. Mivel mindenkinek más az ízlése, az életstílusa, más a pszichológiai környezete, más-más ételre van szüksége reggel. Ha eddig nem volt szokás a családban a reggeli, még nem késő elkezdeni. Érdemes változatosan összeállítani a család tagjai számára a nap első étkezését. A jelszó: egészséges és változatos reggelit mindennap!

Ha kenyér, akkor tartalmazzon teljes kiőrlésű lisztet. A kenyér alapvető élelmiszerünk, amit mi magyarok különösen szeretünk, ezért gyakorlatilag a legtöbb étkezésünk alapjául szolgál. Ma már a hagyományos fehér kenyér mellett számtalan kenyérfajta áll a vásárlók rendelkezésére.

Barna kenyér

Reggelire érdemes a köznyelvben gyakran barna kenyérnek nevezett teljes kiőrlésű búza-, Graham- vagy tönkölylisztből készült pékárut választani. Ezek ugyanis lassabban felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amik segíthetik a kiegyensúlyozott vércukorszint elérését, és folyamatos energiaellátást biztosítanak a szervezet számára.

ÉM


Egy recept: avokádókrémes pirítós

Hozzávalók:

  • 4 szelet Ceres rozskenyér,
  • 4 szelet sonka,
  • 10 dkg csicseriborsó (előfőzött),
  • 1 db avokádó (nagy),
  • 2 szál koriander (friss),
  • 2 db közepes méretű új­hagyma,
  • 1 db lime leve,
  • só,
  • bors
  • Elkészítés:

    Az avokádót vágjuk ketté, emeljük ki a magját. A húsát kanalazzuk ki egy nagy tálba, majd adjuk hozzá a csicseriborsót, és krumplitörővel pürésítsük. Locsoljuk rá a friss lime-levet, sózzuk, borsozzuk. Vágjuk össze a sonka­szeleteket és keverjük ezt is a püréhez. Végül a karikára vágott újhagymával és a finomra vágott korianderlevéllel elkeverjük. A pirított rozskenyér­szeleteket kenjük meg az elkészített avokádókrémmel!

    (Forrás: ceressuto.hu)


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!