Életstílus

2013.02.14. 10:37

Ami a fülzúgás mögött van

Debrecen - A keleti orvoslás összefüggéseket fedezett fel a belső szervek között.

Debrecen - A keleti orvoslás összefüggéseket fedezett fel a belső szervek között.Kövesi Péter alternatív pszichoterapeuta, spirituális író küldte az alábbi kiegészítést a Napló február 11-i számában megjelent Ha zúg a füle, ne stresszeljen! című cikkünkhöz, azt a megjegyzést fűzve hozzá: "azok számára, akik hisznek a kínai medicina évezredes tapasztalataiban és a természetes módszerekben, illetve ki szeretnék próbálni azokat". Az alábbiakban e gondolatokat közöljük az író tollából.

Összefüggésben

A keleti orvoslás olyan összefüggéseket fedezett fel egyes belső szervek, illetve belső szervek és érzékszervek között, amelyekre bár a nyugati orvoslásnak nincs biológiai, élettani bizonyítéka, a gyakorlatban sokszorosan bizonyítják létjogosultságukat. Egy ilyen összefüggés például, hogy a vese energiája – „csí”-je – befolyásolja a csontok, haj, fogazat egészségét, illetve összefüggésben van a nemi szervekkel, továbbá a füllel és a hallással. Úgy tartják, a vese területén tartalékolódik a születéssel magunkkal hozott életenergia. Így logikussá válik, hogy az idősödő embernek, akinél ez az energia fogyóban van, romlik a hallása, kihullanak a fogai, csökken a libidója, megőszül vagy megkopaszodik, törékenyek lesznek a csontjai – és még sorolhatnánk. Nem szükséges diagnosztizálható vesebetegség ahhoz, hogy az energiaháztartás zavarai esetén hasonló panaszok és betegségek akár fiatalabb korban ne alakulhassanak ki.

Tartsuk melegen

A kínai medicina ezekre az esetekre az akupunktúrás illetve akupresszúrás (ahol tű helyett csak ujjal gyakorolnak nyomást a test egyes pontjaira) módszerek mellett azt javasolja, hogy tartsuk mindig melegen a veséket, kiváltképp hideg és nyirkos időben, használjunk vesetisztító gyógyteákat, illetve energetizáljuk a vesénket naponta úgy, hogy forróra összedörzsölt kezeinket többször egymás után megismételve helyezzük a vesénkre, illetve masszírozuk a vesék területét. Vannak olyan, könnyen megtanulható energetizáló módszerek, mint például a japán eredetű reiki, amelyekkel ezt még hatékonyabbá tehetjük.

Az említett fülzúgásos panaszok esetén ezek mellett sokat segíthet a cikkben is említett masszázs, illetve a nyaki terület kiropraktikai (népszerűen: csontkovács) kezelése. Utóbbinál melegen ajánljuk az óvatosságot a terapeuta kiválasztásánál! Isten óvjon ugyanis azoktól a csontkovácsoktól, akik anatómiai ismeretek nélkül, egy-két hétvégi tanfolyam után vállalkoznak „gyógyításra”!

Bőr-tüdő-vastagbél

Csak kiragadott példaként: hasonló megfontolásból javasolják látási- illetve szem-problémák esetén a máj-epe tisztítását és energetizálását. Ezeket az akupunktúrás kezelés kiegészítéseként alkalmazva akár súlyos zöldhályog is gyógyítható. Szintén érdekes az az összefüggés, amely a bőr, a tüdő és a vastagbél között áll fenn. Bőrbetegségek, illetve kozmetológiai problémák esetén itt a javallat a tüdő funkciójának, oxigén-felvevő képességének javítása, például jógalégzéssel, illetve a székletürítés rendezésével. Utóbbira lehetőleg nem hashajtót, hanem testmozgást, illetve nagy rosttartalmú étkezést vagy táplálékkiegészítőket ajánlanak. Ezek mellett a keletiek is fontosnak tartják a betegségekre hajlamosító lelki, érzelmi problémák megoldását.

Mindez a laikus számára nem azt jelenti, hogy panaszok esetén hanyagolja el az orvoshoz fordulást, viszont a megfelelő tudással alkalmazott keleti szemlélet sokszor olyan problémákon is segít, ahol a nyugati orvoslás nem ismer kielégítő megoldást.

HBN-Kövesi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!