Életstílus

2011.11.14. 12:08

A mellkorrekció és a zsírleszívás vezet

Debrecen - A férfiak körében az elmúlt években 16 százalékkal nőtt a beavatkozások száma.

Debrecen - A férfiak körében az elmúlt években 16 százalékkal nőtt a beavatkozások száma.

Ma már nem csak a nők között hódítanak az esztétikai műtétek, egyre több férfi is kés alá fekszik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szakemberek ismerjék és alkalmazzák a legújabb módszereket. Ezt a célt is szolgálta az a múlt heti, háromnapos továbbképző konferencia a debreceni Kölcsey Központban, amelyet a hatvan ország plasztikai sebészeit tömörítő nemzetközi társaság, az ISAPS (International Society for Aesthetic Plastic Surgery) szervezett.

Habár a plasztikai sebészet szolgáltatásait minden országban gyakran veszik igénybe, a legmagasabb arányban Amerikában feküdnek kés alá. Európában a britek vezetik a sort, őket követik az olasz, francia és német páciensek. A férfiak körében az elmúlt években 16 százalékkal nőtt a beavatkozások száma, a legnépszerűbb a zsírleszívás volt, de a szemhéj-, valamint orrplasztikai műtétet is sokan vették igénybe. A plasztikai beavatkozásokon átesettek 46 százaléka a 35-50 év közötti korcsoportból került ki, míg a 18-35 éves korosztály több mint 20 százaléka élt a lehetőséggel.

Magyarországon eddig nem készültek statisztikai adatok a plasztikai sebészeti beavatkozások pontos számáról, becslések szerint azonban elérjük az európai uniós átlagot. Legtöbben a mellüket szeretnék korrigálni, míg a néhány évvel ezelőtt igen divatos zsírleszívás népszerűsége kicsit megkopott. Sokan végeztetnek szemhéjplasztikát, és egyre népszerűbb a kisajak-korrekció, valamint a különböző bőrsebészeti eljárások.

Nagyon fontos, hogy mindehhez megfelelő szakembergárda álljon a páciensek számára, többek között ezt a célt szolgálta az ISAPS továbbképző kongresszusa, ahol a legfrissebb eredményekről és műtéti eljárásokról osztották meg tapasztalataikat a nemzetközi szaktekintélyek. Egy nappal korábban a Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság a Román Plasztikai Sebész Társasággal közösen szervezett fórumot, amelynek keretében az égési sérülések rekonstrukciós műtéti beavatkozásairól cseréltek eszmét.

Az ISAPS-továbbképzés alkalmával a ráncfelvarrás, az arcról történő zsírleszívás, az orrplasztika és egyéb sebészeti beavatkozások kerültek terítékre. A résztvevők előadásokat hallhattak a daganatos megbetegedésből felépült betegek, tekintélyes fogyáson átesettek korábbi életminőségét visszaállító korrekciós műtétekről is. A megjelentek ezen kívül kiemelt figyelmet szenteltek az esztétikai lézeres beavatkozások ismertetésére.

Súlyos szövődménye lehet

A konferencián a Franciaországból származó PIP-mellimplantátumok átlagosnál jóval gyakoribb szakadásáról szóló botrány vizsgálatára is kitértek a plasztikai sebészek. Ezek a szilikon implantátumok olyan anyagot tartalmaztak, amelyek nem feleltek meg az előírásoknak, tehát nem kerülhettek volna forgalomba. A PIP-implantátumokat ugyan visszahívták és használatukat beszüntette a francia hatóság, azonban sokan vannak, akik továbbra is ezzel élik mindennapjaikat, és olyanok is, akiknél súlyos szövődmények léptek fel. Magyarországon a becslések szerint közel 4000-4500 nőnél alkalmazták ezeket az implantátumokat.

A plasztikai sebészek szeretnék elérni, hogy komplikáció esetén az Országos Egészségpénztár finanszírozza az implantátumok cseréjét, megkönnyítve az önhibájukon kívül kellemetlen, olykor megalázó helyzetbe került nők helyzetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!