Életstílus

2011.05.20. 13:43

A fejfájás, a derék-, és hátfájás a leggyakoribb egészségügyi panasz

<p>A fejfájás, a derék-, illetve a hátfájás a leggyakoribb egészségügyi panasz Magyarországon, ahogy egyébként Európában is. Ezt állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat idei első negyedévi felmérése, amelynek során nemcsak a panaszokra kérdeztek rá, hanem arra is ki mivel gyógyítja magát.</p>

A kutatásból az is kiderül, hogy a magyarok 71-78 százaléka torokfájás, megfázás, fejfájás esetén recept nélkül kapható gyógyszert szed.

A Nielsen 55 országban, köztük 28 európai országban, így Magyarországon is végzett felmérést az idei első negyedévben. A kutatás során összesen 28 ezer internet-felhasználót kérdeztek meg.

A felmérés szerint a magyar megkérdezettek 57 százalékánál fordult elő az elmúlt tizenkét hónap során, hogy fájt a feje. A második legelterjedtebb panasz a derék- és hátfájás, a válaszadók 41 százalékát érintette. 38 százalék köhögött, 36-36 százalék megfázott, illetve reumatikus vagy köszvényes fájdalmat érzett. A többi panasz közül néhány: hasmenés (22 százalék), másnaposság (11 százalék), székrekedés (9 százalék), hólyag problémák és inkontinencia (4 százalék).

A kutatás szerint a fejfájásnál mindig recept nélkül kapható gyógyszert vett be az érintett magyarok 42 százaléka, addig megfázásnál 41, köhögésnél és orrdugulás esetén egyaránt 31 százalék.

A felmérésben résztvevő 28 európai ország átlaga is azt mutatja, hogy a fejfájás a leggyakoribb panasz, a megkérdezettek 49 százalékánál fordult elő az elmúlt évben. A derék-, hátfájást az európaiak 43 százaléka említette. Magyarországhoz képest az európai átlag alacsonyabb a köszvényes fájdalom tekintetében: összesen 21 százalék említette szemben a magyarokkal, ahol ez az arány 36 százalék. A recept nélküli szerek fogyasztása viszont magasabb mint itthon: az európai válaszadók átlag 84 százaléka használ ilyeneket fejfájásnál; megfázásnál 76, torokfájásnál 74, influenzánál 69, köhögésnél 66 százalék.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!