Élesedik a szupertraffipax

Akt.:
Élesedik a szupertraffipax
Borsod-Abaúj-Zemplén – Az intelligens kamerahálózat nem csak a sebességet ellenőrzi, sokkal többet tud ennél. Kedd reggel 8 órától mér a Véda közúti ellen­őrző kamerarendszer.

Lassan másfél évvel ezelőtt kezdődött el a Véda névre hallgató, a hagyományos traffipaxokat felváltó közúti kamerás ellenőrzőrendszer kiépítése az ország útjain.

Tavaly március végén megkezdték működésüket a mobil kamerák, amelyek önmagukban lényegesen többre képesek, mint elődjeik. Kedd reggel 8 órakor állnak munkába a fix telepítésű kamerák, megyénkben összesen tíz, amelyekre érdemes figyelniük az autósoknak.

Majd’ mindent lát

Az országosan 365 fixen telepített és 160 változtatható helyű kamerát tartalmazó rendszert a központi közlekedésbiztonsági automatizált feldolgozó és információs rendszer (KAFIR) köti majd össze a kiszolgáló alrendszerekkel, például a gépjármű-nyilvántartási vagy a körözési adatbázissal.

traffipax_borsod_boon

Valami elképzelésünk van már a rendszerről, hiszen tavaly március 26-ától működik az ország közútjain a 160 változtatható helyű kamera. Ezek lényegében képesek észlelni a behajtási tilalomra, a kötelező haladási irányra, a leálló- és a buszsáv igénybevételére, a vasúti átjárón való áthaladásra, valamint a záróvonalra vonatkozó előírások megszegését.

Észlelik a forgalomirányításra szolgáló fényjelző készülékek tilos jelzésein való áthaladást, a biztonsági öv használatának elmulasztását, és felismerik a közúton közlekedő, veszélyes árut szállító járműveket is. A fixen telepített eszközök is tudják majd ezt. A rendőrség célja szerint „2016-tól már csak elvétve találni majd olyan kritikus közúti csomópontot az országban, ahol egy szabályszegés rejtve marad a rendőrség figyelő kamera­szemei elől”. Remélik, hogy jelentősen csökkenni fog a közlekedéshez kapcsolódó személyi sérülések, halálesetek száma, gazdasági károk mértéke.

ÉM-SZB


Nagyobb méretért kattintson a képre:

traffipax_grafikaTraffipax-mérések márciusban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Miskolc – Nézze meg, hogy hol mérik a gépjárművek sebességét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében márciusban!

Videó: Nagyon észnél kell lenni a fix traffiknál – egy rossz mozdulat, és jöhet a büntetés

Animációval mutatja be a rendőrség, hogyan büntet majd a fix traffipax.

Végleges: Itt lesznek a fix traffipaxok az országban

Valamennyi fix telepítésű traffipax (hivatalosan Véda közúti intelligens kamera) felszerelési helyét véglegesítette a rendőrség.

Végleges: Itt lesznek a fix traffipaxok Borsodban és Hajdú-Biharban

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar – Már 86 darab fix telepítésű Véda közúti intelligens kamera felszerelési helyét véglegesítette a rendőrség.