Egyperces

2018.11.30. 13:59

Kalandok négy és több keréken házi kedvenceinkkel

Sajószentpéter - A jól nevelt kutyát akár magunkkal is vihetjük a karácsonyi utazásra.

Sajószentpéter - A jól nevelt kutyát akár magunkkal is vihetjük a karácsonyi utazásra.

Az ünnepek ideje alatt sok gazdi távoli vidékekre utazik szeretteihez, és dilemmát okozhat számára, kire bízza kedvencét.

– Debrecenben tanultam, édesanyámék pedig Sajószentpéteren laknak. Ez 2 óra 10 perces út busszal, ahová rendszerint ötéves keverék kutyámat, Happyt is magammal vittem. Úgy gondolom, hogyha vállaltam érte a felelősséget, akkor hozzám tartozik, és mindenhová jön velem, és anyukámnak már így is sok állata van otthon – magyarázta Kiss Réka.

Külön széket kapott

– Próbálkoztunk vasúttal is, de ott az Intercity szolgáltatást nem tudtuk közösen igénybe venni, hanem át kellett szállnunk, ezért maradtunk a busznál. Mivel közepes testű, 10 kilogramm fölötti kutya, kutyajegy, oltási könyv, és ha nem zárt hordozóban jön, akkor szájkosár szükséges ahhoz, hogy felszállhasson. Egy plédet szoktam még alá tenni az ülésre, amikor pedig esik az eső, törölközővel megtörölgetem a szőrét, mert csatakosan nem engedik föl, és akkor sem, ha más kutya is tartózkodik már a buszon. Előfordult már, hogy Happy poggyászjegyet kapott, ami akkor egy árban volt az állatokéval. Kis testű ebnél nem szükséges külön menetjegy, viszont végig az ölünkben kell ülnie a kedvencnek – osztotta meg a gazdi.

Úti etikettet tanult

– A kutyusom nagyon jól viseli az utazásokat, mert kicsi kora óta sokfelé járt már. Korábban jutalomfalatok segítségével megtanítottam rá, hogyha rászólok, nyugodtan feküdjön. A busz az út legnagyobb részét autópályán teszi meg, ezért nincs sok fel és leszálló. Happy békésen szundikál közben, vagy a rágó­csontját szopogatja. Mindig adok neki előtte enni, de nem túl sokat, nehogy rosszul legyen. Ő csak olyankor feszült, hogyha rajtam is érzi az idegességet – mesélte Réka.

Autóban is elboldogul

A nemzetközi kutyajegy lényegesen költségesebb, és a hosszabb út jobban megviseli az állatokat.

– Nyaraláskor is volt, hogy magunkkal vittük. Olyankor a hátsó ülésen utazik, vagy az ölemben fogom. Ha kanyarodáskor megpróbálom elkapni, azt nem szereti, mert egyedül sokkal könnyebben megtalálja a helyét. Jövőre külföldre megyünk nyaralni, kénytelen leszek beadni kutyapanzióba, de nagyobb biztonságban tudom, ha velem van.

ÉM-DA


[related-post post_id="4062997"]

[related-post post_id="4062736"]

[related-post post_id="4061830"]

[related-post post_id="4060227"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!