Egyperces

2017.07.16. 19:50

Nagy harcok dúlhatnak a kiskertjeinkben

Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Magyarország - Júliusban néhány igen szívós kártevővel kell megküzdenünk.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Magyarország - Júliusban néhány igen szívós kártevővel kell megküzdenünk.

Májusban bújt elő a téli álmából, de júliusban jelenik meg nagy számban, néha tömegesen a kertekben az egyik legszívósabb kártevő rovar, a burgonyabogár. Nevével ellentétben nemcsak a burgonya-, hanem a paradicsom-, a tojásgyümölcs- és a paprikapalántákon is nagy kárt tudnak okozni a roppant mohó lárvák is, amelyek – ha idejében nem védekezünk ellenük – tarra rágják a növények lombozatát. A bogarak, a lárvák és a tojáscsomók leszedésével és megsemmisítésével meg lehet próbálkozni, de az eredmény kétséges, hívja fel a figyelmet oldalán Bálint György.

A bogarak leszedésével lehet próbálkozni, de nem érdemes." Bálint György

Így javaslata szerint bármennyire nem szeretünk permetezni, mégis ehhez a védekezési módhoz kell fordulnunk. Korszerű rovarölő szer a burgonyabogár ellen a Regent, az Apacs vagy Actara, amelyek két-három hétig nyújtanak védelmet a növények számára, tehát egy-két permetezéssel meg tudjuk védeni a burgonyánkat vele.

Folyamatos védekezés

A „zöldkönyves” Regenttel szemben a bogarak és a lárvák nem szereznek rezisztenciát, tehát a szerrel folyamatosan lehet védekezni ellenük.

A másik veszedelmes kár­tevő a meztelen csiga, amely az utóbbi időben nagymértékben elszaporodott. Ez is roppant falánk jószág, amely válogatás nélkül megrágja a kertben kiültetett virágokat, a zöldségféléket, a szamócatöveket. Ellenük a Limex nevű granulátummal vagy Super-D csigaölő szerrel védekezhetünk eredményesen.

Sokan panaszkodnak a lótetűre is, amelynek még mindig tart a párzási időszaka, de már a szaporulat is megjelent. Ahol nagyon elszaporodik a lótetű – vagy lótücsök –, ott pedig egyhamar megjelenik természetes ellensége, a vakond is.

 

Cinkfoszfidos csal­étekkel lehet próbálkozni, a fészek kiásásával, folyamatos talajműveléssel. Többen ajánlják a földbe ásott konzervdoboz, befőttesüveg módszerét, amelyet félig kell vízzel tölteni.

Földbe süllyesztett sör

A földbe süllyesztett, sörrel (vízzel) töltött edényeket javasolják a meztelen csiga ellen is, mint biomódszert. Ahogy pedig arról korábban az ökokertészkedést bemutató cikkünkben már írtunk, újabb kutatások alapján ajánlják a biodinamikus gazdálkodást, amikor is a krumplibogarak hamvait kipermetezve csökkenthetjük az újabb nemzedék károkozását. A NÖDIK, vagyis a Növényi Diverzitás Központ friss felmérése szerint pedig a bogarakból készített „turmix” kipermetezése 86 százalékos eredményt hoz a bogarak elriasztásában.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!