Egyperces

2010.07.29. 11:24

Csontot növesztettek nyulakban amerikai kutatók

<p>A világon először sikerül őssejtekkel csontot növeszteniük tudósoknak egy élő szervezetben. - közölte csütörtökön a brit orvosi szaklap, a Lancet. A kísérletben nyulak elülső lábainak combcsontjait távolították el, majd újraépítették a csontokat és a porcokat.</p>

Az eredmény rendkívül biztató, hiszen egy nap a saját őssejtjeikből növeszthetnek szerves csípőcsontot vagy térkalácsot emberekben, főleg idősekben, akik manapság sokat szenvednek a beültetett műanyag vagy fém protézisektől. "Először történt meg, hogy egy teljes csontot tudtunk megújítani méghozzá úgy, hogy funkcionál, vagyis bírja a terhelést és mozogni is képes."- mondta Jeremy Mao, az amerikai Columbia egyetem orvosközpontjának professzora.

A kutatók szerint az őssejtes építéssel létrejött csontok tartósabbak, mint a mai mesterséges pótlások, amelyeket a 60 év felettieknél időnként többször kell kicserélni, és ez rengeteg kínlódással és pénzzel jár. A protézises betegek nagy része például annyira szenved a pótlástól, hogy erős fájdalomcsillapítókon kénytelen élni.

Mao professzor elmondta: a kísérletekben kollégái eltávolították tíz nyúl egyik elülső lábainak combcsontjait, majd a professzor szavai szerint egy háromdimenziós biológiai állványzatot építettek fel a lábakban, méghozzá úgy, hogy stimulálták a sejtnövekedést, majd a nyulak őssejtjeit rábírták, hogy a hiányzó részeken végezzék el az újjáépítést.

A professzor szerint négy héten belül az állatok a normális lábműködésre voltak képesek. Mao professzor szerint az is példa nélkül álló, hogy a testen belül sikerült beindítani a csontképzési folyamatot. A kutatók szerint nyitva áll az út a klinikai próbák felé, és a nyúl-kísérletek azt bizonyítják, hogy az emberekben újranöveszthető térd, csípő, váll vagy éppen ujjcsont, bár jelenleg nem tudni még, hogy milyen mértékben és mennyire tartósan.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!