Egyperces

2007.12.17. 13:08

Karácsonyra állatstop!

<p>Keretes hirdetések, hangzatos szavak - így ünnepek előtt - mindennaposak, melyek vásárlásra buzdítanak. Akciós sál, kabát, cipő, és élő ajándékok. Élő ajándékok?!&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/maglyara-a-bundakkal/cn/boon-news-em_01-20071029-095351"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><STRONG>&#160;Az Állatvédelmi Törvény</STRONG></A></p>

Kölyökkutya és kiscica eladó - sokan hirdetik, hogy tenyészetük példányait vigyék ajándékba az ünnepekre, a „fa alá”. Az állattartás azonban felelősségen kell, hogy alapuljon - hívja fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület -, hiszen az újdonsült gazdi az élete végéig kell, hogy tartsa az ajándékba kapott kisállatot.

Az állattartó felelőssége

A kedvencet rosszul tartó lakost a törvények szankciókkal sújthatják, ami akár börtönbüntetés is lehet. A felelős állattartásban a tudatos vásárlás után megfelelő élettér kialakítása, felmerülő költségek fedezése, gondos gazdiként való szerepvállalás is benne foglaltatik.

Ezt azért lényeges hangsúlyozni, mert bár az ünnepek alatt sok örömteli pillanatot szerezhetnek az „élő ajándékok”, utána jönnek a szürke hétköznapok, amikor sokak számára a növekvő, táplálást és időráfordítást igénylő állat a munka vagy tanulás mellett csak nyűg.

Lehúzzák a WC-ben

Nem ritka, hogy az ajándékba kapott, de megunt díszhalakat (még élve) egyszerűen a wc-be engedik le. Az apró rágcsálókat, teknősöket, vadászgörényt, pókot (és megannyi más ajándékba kapható állatot) legtöbbször ingyenesen vissza lehet juttatni valamelyik állatkereskedésbe.

A kutyák és cicák tenyésztői azonban ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok. Emiatt sok állat az utcára kerül, vagy menhelyeken kaphat ideiglenes befogadást. A legtöbb kóborrá lett állat azonban az utcán vagy a gyepmesteri telepen éri el a végső állomását.

Szeretet és jó szándék

Ünnepekkor se feledkezzünk meg hát a felelős állattartásról! Vásároljunk ajándékot úgy, hogy az állatok se szenvedjenek. A plüss maci, a szintetikus alapanyagokból készült figura vagy a tartós emléktárgy is okozhat örömteli pillanatokat a karácsony ünnepén, hiszen az ajándéknál sokkal fontosabb, hogy szeretetből és jó szándékból cselekedjünk.

Kapcsolódó cikk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!