Friss hírek

2009.10.14. 10:38

Brit ügynök volt Mussolini

<p>Az elsõ világháború alatt a brit elhárításnak dolgozott Benito Mussolini, aki késõbb a fasiszta Olaszország vezetõje lett - írta szerdán a Guardian címû brit lap. Az akkor újságíróként dolgozó Mussolini, mai árfolyamon számítva 1,7 millió forintnak megfelelõ összeget kapott hetente a brit elhárítástól, a háborús propaganda fenntartásáért.</p>

Benito Mussolini 1917 õszétõl kezdve legalább egy éven át heti száz fontot kapott a brit elhárítástól (MI5), hogy újságjában fenntartsa a háborús propagandát - közölte a Guardiannel a Peter Martland campbridge-i történész, aki felfedezte az üzletrõl szóló dokumentumokat. Az akkor 34 éves Mussolinit Sir Samuel Hoare konzervatív képviselõ szervezte be, aki az elsõ világháború alatt nagyjából száz brit ügynök munkáját irányította Rómában.

Peter Martland elmondása szerint a késõbbi duce a pénzért cserébe vállalta, hogy lapjában fenntartja a háborús propagandát. A britek attól tartottak ugyanis, hogy a forradalmi Oroszország háborúból való kilépése után olasz szövetségeseik is kihátrálnak a harcokból.

Mussolini ezenkívül azt is megígérte a briteknek, hogy háborús veteránokkal vereti szét a milánói béketüntetéseket - nyilatkozta Martland a brit lapnak.

A munkájáért a brit elhárítástól kapott heti száz font ma nagyjából hatezer fontnak, azaz 1,7 millió forintnak felel meg. Martland szerint ez az összeg, bár nagy pénz volt egy újságíró lefizetésére, a napi négymillió fontos brit háborús kiadásokhoz képest "piti összegnek számított".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!