Friss hírek

2008.11.19. 10:25

EGÉSZSÉGÜGY - Az amerikai élelmiszerhatóság képviseletet nyitott Kínában

<p>Az Egyesült Államok gyógyszer-engedélyezési és élelmiszer-felügyeleti hatósága, az FDA szerdán irodát nyitott Pekingben. Ez az első külföldi képviselete az amerikai hatóságnak. <br />Létrehozásával a növekvő kínai élelmiszerimport ellenőrzését kívánják javítani.</p>

Jövőre növelik majd a pekingi FDA-iroda létszámát, és hasonló képviseletet hozna létre Kína legnagyobb városában, Sanghajban valamint a dél-kínai Kantonban is.

Az FDA azzal indokolta a képviseletek nyitását, hogy probléma esetén nem kell delegációt küldeni, hanem "az év 365 napján a helyszínen fognak dolgozni az embereink".

Az amerikai hatóság képviselete jó munkakapcsolatot kíván fenntartani a kínai kormányzattal és a termelőkkel. A cél biztosítani, hogy a kínai exporttermékek megfeleljenek az amerikai élelmiszer-szabványoknak. Később hasonló irodák nyílnak majd Indiában, Európában és Latin-Amerikában is.

Az import minősége különösen kényes kérdéssé lépett elő a közelmúltban, miután kínai exportált élelmiszerek tömegével bizonyultak vegyileg szennyezettnek. Az Egyesült Állalmok azonban nem gondolkodik a kínai import csökkentésén, éppen ellenkezőleg a közeli évekre a behozatal növekedésével számol.

Amerikai adatok szerint 2007-ben a kínai import 320 milliárd dollárt tett ki, ebből 4.4 milliárd dollár volt az élelmiszer értéke.

Az Egyesült Államok az élelmiszer 15 százalékát importálja, és az arány a jövőben csak növekedni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!