Erőemelő-vb-t rendez Miskolc?

Megnézték a lehetséges világbajnoki helyszínt
Megnézték a lehetséges világbajnoki helyszínt - © Fotók: Kozma István
Miskolc – A 2020-as rendezés odaítéléséről ez év októberében dönt a világszövetség.

Miskolcon járt Rudolf Siska, az Erőemlő Amatőr Világszövetség (­World United Amateur Powerlifting: WUAP) elnöke kedden. Mészáros Lászlóhoz érkezett, a magyar szakág szövetségi kapitányához, a szervezet világcsúcstartójához.

meszaros_fekvenyomo_korcsarnok_02_650

– Ez a látogatás tulajdonképpen egy bejárás volt, ugyanis a két év múlva esedékes világbajnokságnak keres helyszínt a világszövetség – tudtuk meg Mészáros Lászlótól, aki arra a kérdésre, hogy merre jártak, a következő választ adta: – Az Egyetemi Körcsarnokot néztük meg, továbbá az egyetemi éttermet, és Miskolctapolcát mutattam meg, az ottani szálláshelyeket. Ezen közben az elnöktől megtudtam, hogy 2020-ban mindenképpen Kelet-­Közép-Európában szeretnének helyet adni a vb-nek, így Ausztria, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország esélyes a rendezésre.

Októberben

A szövetségi kapitánytól azt is megtudtuk, hogy a vb-helyszín odaítéléséről ez év októberében születik döntés, a vb idején, a szlovákiai Trnaván. Jövőre az Amerikai Egyesült Államok ad otthont a szervezet legnagyobb eseményének, és utána ismét Európa következik.

meszaros_fekvenyomo_korcsarnok_10_650

– Magyarország még nem volt vb-rendező ebben a sportágban, de a mostani esélyeink jók, a feltételek adottak, technikai értelemben és versenyszervezői szempontból is. Ráadásul az elnöknek nagyon tetszett, hogy minden egyben van, a parkolás, az étkeztetés is, és hogy a lehetséges szálláshelyek a közelben találhatók. És ez jó előjel, mert a rendezés odaítélésében az ő szavának jelentős súlya van – sorolta Mészáros László, aki arra a kérdésre, hogy mekkora kihívás lenne egy vb megszervezése, így felelt: – A rendezésre az MVSC pályázna, én versenyigazgatóként közreműködnék. Tapasztalatunk már van nagy versenyek szervezésében: 2006-ban rendeztünk egy négynapos megméretést, amelyen 400 fő vett részt. Egy vb valamivel nagyobb, a hat nap alatt 800-1200 versenyző fellépésére lehet számítani. Valószínűbb az ezer feletti létszám, mert két év múlva a sportág másik nagy világszervezete Kanadában rendezi meg a maga nagy versenyét, és Európából sokan nem kerekednek fel, hanem inkább a WUAP világbajnokságára neveznek. Naponta 130-160 versenyző méreti meg magát a világbajnokság idején, de nem félünk ettől a létszámtól, hiszen a start előtt három héttel lezárul a nevezés, így kezelhető a mezőny. A versenybírók és a nemzetközi szövetség tisztségviselőinek elszállásolását persze meg kell oldanunk, de szerintem ez sem okozhat különösebb gondot. Nem látok olyat, ami az ellen szólna, hogy beadjuk a pályázatunkat a rendezésre, és remélem, sikerül támogatókat is szereznünk annak érdekében, hogy egy mindenki számára emlékezetes világbajnokságot szervezhessünk.

– BCS –Egyetemváros-Miskolc.
BOON.HU

További hírek a Sport kategóriából


hirdetés