Friss hírek

2009.03.06. 21:06

Fából készített autót egy szombathelyi építész

<p>Fából készített működőképes autót egy építész Szombathelyen. A háromkerekű jármű mindennel fel van szerelve, csak motor nincs benne, pedálokkal kell hajtani. Magyarországon ez lesz az első faautó, amely forgalomban közlekedik.</p>

Fél éve épül a faautó, még egy hónap és elkészül - mondta el Kovács Gábor építész a Független Hírügynökség tudósítójának. A jármű anyagának 90 százaléka fenyőfa, de fémvázra épült. Motorja nincs, de van rajta kormányról működtethető index, négy sebességes sebességváltó, rádió, valamint különleges, karbiddal működő, régi biciklilámpák és egy hagyományos, kézzel működtethető duda. Az elektromos alkatrészek akkumulátorról működnek. A jármű hátsó kereke hajtott, az elsők a kormányzottak.

Kovács Gábor eddig csak néhány métert tett meg a faautóval, most úgy becsüli, hogy a jármű 20-25 kilométeres sebességre lesz képes. A fát még le kell kezelni, és kisebb változtatásokra is szükség lesz. A készítő elmondta: nem tervezte meg az autót, formája menet közben alakult ki. Hobbiból építette, kíváncsi volt, meg tudja -e csinálni.

Bár Kovács Gábor autónak nevezi, a KRESZ szerint emberi erővel hajtott, lassú járműnek minősül a kocsi. Ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint a triciklire vagy a biciklire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!